Petak, 26 Listopad 2018 12:59

Iako Dubrovnik zahvaljući turizmu dobrano puni državni proračun, za Ministarstvo i HTZ najbolji je Zagreb

Piše:

Na Danima hrvatskog turizma Dubrovnik su zaobišle značajnije nagrade. Zapravo, nagrađani su jedino gradski prometni redar Marko Šilje u kategoriji najboljeg djelatnika u cestovnom prijevozu te hotel Pucić Palace u kategoriji najuspješnijeg "stories" hotela.

U svim drugim kategorijama, a na Danima hrvatskog turizma ima ih poprilično, Dubrovnik ili nije bio među nominiranima ili jednostavno nije bio nagrađen.

Može se u Dubrovniku postaviti pitanje je li se turizam ispravno promišlja, može li ponuda biti bolja i raznovrsnija, ustvari puno je tu silnica koje treba promisliti. Primjerice, kako oživiti, odnosno izmjestiti iz povijesne jezgre glavninu noćnog života, gdje pronaći dodatnu vrijednost kako bi se sama ponuda disperzirala sa Straduna, ali stalno raditi i na poboljšanju kvalitete smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih usluga. Jasno kako stvari nisu idealne i kako uvijek postoji prostor za napredak.

Međutim, sva ta promišljanje ne bi trebala imati poveznice s činjenicom da su Dubrovnik zaobišle značajnije nagrade.

Naime, iz godine u godinu kriteriji organizatora manifestacije Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice podrazumijevaju da nagradu ne mora osvojiti onaj najbolji, već postoje tu i svojevrsni podstreci za zalaganje.
Ove godine tako se dogodilo da pobjednik bude Zagreb, što je zapravo smiješno jer je jasno da se Zagreb ne može mjeriti s Dubrovnikom ili Rovinjem.

Zagreb je u turističkom smislu odlučio napraviti zaokret, postavivši logiku da nije potrebna blizina mora kako bi se privuklo turiste. Oni koji redovito posjećuju Zagreb upravo će naglasiti to suživljavanje grada s turizmom, a što je eto honorirano na Danima hrvatskog turizma. Međutim, hoće li iduće godine nagradu dobiti Slavonski Brod ako učini neki zaokret? Kad se spomene Hrvatska i turizam zapravo Dubrovnik, Hvar ili Rovinj čovjeku padnu napamet, a upravo Dubrovnik, zajedno s Dalmacijom i Istrom dobrano puni državni proračun na račun turizma.

Ali, eto prema takvim kriterijima najbolji je Zagreb. Baš zato, Dubrovnik ne bi trebalo zamarati što se nije pronašao u društvu najboljih, kad je očito da su i Dani hrvatskog turizma ustvari manifestacija čiji su kriteriji vođeni zadovoljenjem svih aktera, što ustvari miče faktor realiteta sa samog priznanja, a samim tim i nekog prestiža.

Drugim riječima, Dubrovnik svoju "turističku bitku" već je dobio jer ostvaruje najbolje brojke uz dolaske i noćenja turista,  a tu su i uglavnom izvrsne reakcije turista na Dubrovnik. Jasno, puno je tu koraka uz koje i one negativnije strane treba poboljšati, ali neovisno o rezultatima Dana hrvatskog turizma.