Nedjelja, 04 Studeni 2018 12:39

Izložba ptica u Zatonu Malom

U organizaciji Udruge za zaštitu i uzgoj ptica Dubrovnik, ovog vikenda u Zatonu Malom odvija se izložba ptica u sklopu koje je otvorena i izložba likovnih radova na temu ptice. Izložene su ukupno 323 ptice, a najboljim uzgajivačima su proglašeni Andrej Greguš, Branimir Sentić i Nikša Oblizalo.

Predsjednik Udruge Andrej Greguš za portal Dubrovnikpress.hr kazao je kako su ptice podijeljene po grupama: kanarinci boje, kanarinci stasa, egzotične ptice, papige te ptice europske i domaće faune-

- Ptice su ocjenjivali sudci Duško Matušić, Branimir Sentić i ja. Ukupno je dodijeljeno 95 nagrada, a svoje ptice izložila su 23 uzgajivača iz naše Udruge. Izložba se organizirala zahvaljujući sredstvima Grada Dubrovnika, a u sklopu izložbe organizirali smo i likovno natjecanje uz koje su sudjelovali osnovci iz OŠ Mokošice te polaznici vrtića iz Zatona, Trstenog i Mokošice. Najuspješniji radovi nagrađeni su diplomama i pticama. - rekao je Greguš.

Na pitanje koliko je zapravo uzgajanje ptica zahtjevno, Greguš je odgovorio:

- Ima tu svakodnevnih obaveza, sat-dva vremena posla, treba pticama promijeniti vodu, hranu... Osobno imam oko 200 ptica smještenih u 20, 30 kvadrata. Treba ptice pripremiti za izložbu, odvojiti ih u izložbene kaveze, treba ih okupati. No, sve je to ljubav, nema financijske koristi. Uzgajanje ptica na našem području ima dugu tradiciju. Nas u Udruzi ima 42, a ovom izložbom tek smo otvorili sezonu. Slijedi nam Međunarodno prvenstvo u Rijeci, nakon toga najveća međunarodna smotra u Reggio Emiliji u Italiji te kao kruna Državno prvenstvo koje će se održati u Poreču gdje će naša Udruga izložiti najbolje eksponate. - objasnio je Greguš.

V.Salvia