Petak, 28 Srpanj 2017 12:18

Klaunovi doktori s glumcima Ljetnih igara uveselili bolničke dane dubrovačkoj djeci

Crveni nosovi - klaunovidoktori, donijeli su osmijeh bolesnoj djeci na Odjelu pedijatrije Opće bolnice Dubrovnik. Crveni nosovi bili su potpomognuti svojim kolegama, glumcima s Dubrovačkih ljetnih igara Bojanom Gregorić, Amarom Bukvićem, Damirom Lončarom i Robertom Boškovićem. Svi oni upoznali su se s djecom, igrali se s njima, nastojeći unijeti toplinu u njihove bolničke sobe.

Inače, umjetnica Crvenih nosova Marina Bažulić, igra u predstavi Gospoda Glembajevi, što je bio povod ovom posjetu.
- Sretna sam što mogu svoje umjetničke talente usmjeriti za dobrobit društva i posjete djeci u bolnicama. Sudjelovanje na Dubrovačkim ljetnim igrama meni je čast te svojevrsno priznanje i prilika za daljnje učenje. Drago mi je da su kolege glumci prepoznali važnost donošenja umjetnosti djeci na liječenju i podržali rad Crvenih nosova. U kazalištu je za predstavu koju igram publika kupila kartu i to neizmjerno cijenim, međutim u bolnici su mi publika djeca koja nas nisu tražila i ne znaju što očekivati od klaunova doktora i to je ono što čini rad u Crvenim nosovima posebnim jer moramo biti prisutni, otvoreni, spremni na sve reakcije. - rekla je Bažulić.

- Ne znamo što nas očekuje, gradimo umjetničku priču u trenu i razvijamo ju zajedno s djecom. Nakon jedne klaunovske vizite kojoj se često sretnem s teškim i tužnim sudbinama djece zaista više cijenim život i prilike koje su mi dane, među njima i sudjelovanje na Dubrovačkim ljetnim igrama. - istaknula je Marina Bažulić.

Ravnateljica DLJI Ivana Medo Bogdanović zahvalila se glumcima što su pored dugih i napornih proba pronašli vremena i unijeli malo smijeha i vedrine u dječja srca, čestitavši Crvenim nosovima na plemenitom posu kojega rade. Izvršna direktorica Crvenih nosova Mladenka Majerić izjavila je kako su Crveni nosovi prvi put OB Dubrovnik posjetili 2014. godine, dodajući kako "naši umjetnici zaista mijenjaju atmosferu bolničkih soba, svojim izvedbama donoseći životnu radost i smijeh na mjesta gdje se oni najmanje očekuju, a sve to je moguće zahvaljujući donatorima i na tome im neizmjerno hvala".

Crveni nosovi sedam godina posjećuju djecu na liječenju u hrvatskim bolnicama. Riječ je o 13 bolnica. Posjetili su kroz ovih sedam godina 73 tisuće bolesne djece. Klaunovi doktori posjećuju i starije osobe u domovima za stare i nemoćne te djecu s teškoćama u razvoju u rehabilitacijskim ustanovama. U Udruzi trenutno djeluje 20 klaunova doktora, posebno educiranih umjetnika.

V.Salvia