Subota, 29 Srpanj 2017 12:56

Kobešćak: Kroz mirnoću u igri, bez jurišanja, uz jaku obranu, možemo postati svjetski vaterpolo prvaci

Piše:

Šteta bi bilo nakon pobjede nad Srbijom ne probati pružiti još jednu tako dobru igru protiv domaćina, rekao je trener Juga Vjekoslav Kobešćak, koji je za portal Dubrovnikpress.hr najavio današnje finale Svjetskog prvenstva u vaterpolu između Hrvatske i domaćina Mađarske, osvrnuvši se i na dosadašnji odličan turnir hrvatske reprezentacije.

Prvo, kazao je više o polufinalnoj pobjedi nad aktualnim svjetskim, europskim i olimpijskom prvakom Srbijom. Utakmica je to u kojoj je Hrvatska slavila 12:11.
- Bila je to Jedna fantastična utakmica, zasigurno najbolja utakmica na turniru i utakmica dvije najbolje momčadi na turniru. Hrvatska je kao i tijekom turnira pokazali odličnu igru, ali i psihološku stabilnost. Tri četvrtine je hvatala zaostatak, ali nije se raspala u tim trenucima iako je to strahovito puno uzimalo energije. Uspjeli su u zadnjoj četvrtini preokrenuti stvari i cijela momčad je pokazala vrhunsku igru. - rekao je Kobešćak.

- Obrana je bila jako dobra. Bez obzira na primljenih 11 golova jer to su bili ekstra golovi od strane igrača Srbije pa se tu nema što za zamjeriti. Tempo igre je bio fantastičan, a Hrvatska trenutno najbolje pliva na prvenstvu. To su neki novi momenti u igri Hrvatske. Mi smo već zadnjih, a rekao bih i osam godina, promijenili način igre i prilagodili se ostalim momčadima, napravili nadogradnju svoje igre. Dakle, radi se o jednoj velikoj pobjedi o kojoj ne treba previše razmišljati jer postoji još finale. - objasnio je.

Osvrnuo se i na drugo polufinale, u kojemu je Mađarska svladala Grčku 7:5.
- Mađarska je pokazala da je bolja, igraju drugačije nego prije, puno više se pažnje posvećuje obrani na čelu s golmanom Nagyem, koji je prema mom mišljenju najbolji golman turnira i jedan X faktor u ovoj utakmici. Brani u velikoj formi ne samo sad nego i već zadnjih godinu-dvije. On nosi Mađarsku uz Damosa i Denesa Vargu. - precizirao je Kobešćak.

- Ono što je protiv Grčke upozoravajuće je da je bekovska linija Mađara odigrala fantastično. Izgurali su centre grčke reprezentacije daleko od gola, uzimali su im pozicije i nije se mogla formirati zona blizu gola i samim tim je Nagy došao do izražaja. Grčka je bila sterilna, pogotovo u drugom dijelu utakmice u napadu. Na to se moramo pripremiti, naši centri moraju odigrati bolje nego što su odigrali Grci kako bi naši pucači došli u bolje pozicije za šuteve protiv Nagya. - rekao je.

- Finale će biti teško, ali očekujem jedan spektakl. Cijelo prvenstvo je spektakularno, to je u Mađarskoj izuzetno lijepo i organizirano, ali i posjećeno. Sad je najvažniji drugačiji pristup, momci se moraju izolirati od medija i publike te probati ovo završiti kako igraju cijelo prvenstvo. To su zaslužili i kroz jednu mirnoću u igru, bez jurišanja, igrajući obranu kakvu su igrali kroz cijeli turnir, probati doći do još jedne pobjede. - dodao je Kobešćak.

Osvrnuo se i na igrače Juga kroz cijeli turnir. Dakle, od jugaša za Hrvatsku igraju Bijač, Macan, Fatović, Lončar, Joković i Garcia.
- Jako sam zadovoljan sa svim igračima, a tako i Jugovim. Uostalom, najviše ih je iz Juga, na to smo ponosni. Težit ćemo tome još i više, da Jug i dalje bude tvornica igrača koji bi kasnije donosili medalje za Hrvatsku. Svi su igrači Juga, svi igrači općenito su više nego zadovoljili. Igrači Juga su nositelji igre, a sami rezultati su pokazali koliko dobro igraju. - zaključio je za portal Dubrovnikpress.hr trener Juga Vjekoslav Kobešćak.