Petak, 08 Rujan 2023 19:20

KRAJ LJETA I RANA JESEN IDEALNI SU ZA BULENTIN, OVO SU NJEGOVE OSNOVE

Piše:
Ulov bulentinom može biti obilan i šarolik Ulov bulentinom može biti obilan i šarolik Foto: Anđela Šćepanović / CROPIX

Rujan je najprikladniji mjesec za udičarenje na moru, a zbog globalnog zatopljenja to je sve više i listopad. U to doba godine temperature zraka su ugodne, vremenski uvjeti pogodni, a većina riba dobro je raspoložena za ishranu. No, obalno je more još uvijek previše toplo nekim ribama pa najizdašniji ulov moguće ostvariti na pučini ili barem dalje od kopna.

U dubljem moru većina rekreativnih ribolovaca lovi pendulom, što je dugotrajno proces s vrlo neizvjesnim završetkom. Manje kockarski raspoloženi radije love bulentinom jer se on može spustiti i tamo gdje ne može pendula. Osim toga, bulentinom se mogu uspješno loviti razne vrste riba u svako doba dana i noći, ulov je učestao, mamci lako dostupni, pribor jeftin, a ni sve skuplje gorivo se ne troši koliko za pendulu.

Neophodan pribor, osim pouzdanog plovila za ribanje bulentinom daleko od obale, jest onaj srednje ili teške konstrukcije, obvezno što manje rastezljivog najlona, kako bi bio što osjetljiviji, najbolje od nerastezljivih „PE“ višenitki.

Na osnovnu strunu preko đogulina najbolje je postaviti predvez dugačak 1,5 do 3 metra, izrađen od nešto debljeg i rastezljivog najlona. Na njegovom kraju treba biti omča na koju se kopčom postavlja uteg težine 100 do 500 grama, ovisno o dubini na kojoj će se loviti. Poviše utega, najbolje ovalnog oblika, postavljaju se tri priveza (primule) dugački toliko i tako raspoređeni da se međusobno ne zapliću udicama. Promjer priveza može biti kao ili malo manji od promjera predveza, a mogu biti i nejednako debeli, s tim da je onaj najbliži utegu najdeblji. Spojeve predveza i priveza najbolje je izvesti trokrakim vrtilicama (đogulinima).

Što se tiče udica, one mogu biti širine 9 do 16 mm. Na privez najbliži utegu najbolje je postaviti najveću, a na najdalji najmanju. Oblik udice treba odabrati prema očekivanoj vrsti ulova te mamca kojim se lovi. To mogu biti „crystal“, „aberdeen“, „beak“, „live bait“, ali su one oblika „circle“ najbolji odabir jer im najmanje od svih smeta zakašnjela kontra.

Bulentin kompletiran na opisani ili neki drugi način može se montirati na tradicionalno motovilo, ali je zbog moguće velike težine ulova i dužine strune bolje rabiti štap i rolu, stacionarnu ili multiplikator. Stacionarna treba biti brza i veličine barem 50, a multiplikator i najmanji. Bez obzira koja se rola koristila, treba biti montirana na tvrdi štap brze (A ili B) akcije, velike težine bacanja i dužine 210 do 270 cm.

Ovisno o mjestu i vremenu ribolova, koristiti se mogu različiti mamci, ali sarđela je nezamjenjiva. Svježa ili slana, ona je uz velikog morskog crva glavni mamac i nezamjenjiva primama. Za cjelodnevni ribolov potrebno je dva do tri, ponekad i više kilograma srdele, ali poslužiti mogu i gere, inćuni, papaline, kozice, lignje, hobotnice, mušule…

U karte neucrtani i slabo posječeni brakovi najbolje su poste za lov bulentinom na pučini. Kako je takvih pozicija vrlo malo, loviti treba na brakovima 50 do 150 metara pod površinom. Prije sidrenja dobro je proučiti teren ehosonderom. To je važno ne samo za sidrenje nego i ribolov.
Poslije sidrenje u more treba spustiti primamu pa bulentin, najbolje dva. Pritom treba voditi računa da udice budi u mirisnom tragu primame. Najbolje je da udice padnu na padinu, a ne vrh ili samo podnožje podmorske uzvisine.

Osnovnu strunu obvezno treba lagano zategnuti, a ako je more nemirno, a najčešće je takvo, treba balansirati da olovnice ne skaču po dnu. Na svaki trzaj treba što prije reagirati, jer zbog velike dužine strune do štapa ili motovila stigne samo snažno potezanje ribe.

Zbog istog razloga kontra mora biti žestoka. Ulov treba brzo izvlačiti kako bi se riba što prije odvojila od dna, jer će se pokušati zavući u kakvu rupu i tako spasiti. Kad se digne dvadesetak metara, zbog nagle promjene tlaka, plijen će pružati slab otpor. Ako nakon dvadesetak minuta nema ulova ili on vrstom i veličinom nije zadovoljavajući- treba mijenjati poziciju ribolova. Najčešće je dovoljno samo popustiti sidreni konop i pomjeriti se dvadesetak metara dalje.

Iako se bulentinom daleko od obale može uvijek loviti uspješno, uspjeh ipak ovisi mnogim čimbenicima. Idealni uvjeti su slabi južni, jugozapadni vjetar i kurenat iz istoga smjera te vedra noć s barem pola mjeseca na nebu, kao što će biti od 22. rujna do 15. listopada. Ako tlak zraka i plima rastu, tim bolje. U suton će gristi fratri, sarci, pagri, kantori, a kad padne noć zamijenit će ih krupnije ribe poput kijerne, murine, gruja i tabinje. I danju, ali rjeđe, spomenute će ribe gristi, a puno češće kanjac na svim, a pijerka, arbun, manji kantori i škrpine na plićim terenima.