Nedjelja, 01 Siječanj 2017 19:15

Malo kičme u hrvatskoj močvari

Piše:

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Inicijativa) napravila je ono što je država davno trebala učiniti. Prelijepila je sramnu ploču u Jasenovcu u cilju, kako su naglasili, "obrane temeljnih vrijednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji."

U sjećanje na 11 poginulih pripadnika 1. satnije "Ante Paradžik", veterani HOS-a su u centru Jasenovca nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora, otkrili spomen-obilježje na kojem je dakle istaknut tekst "Za dom spremni" koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske, predstavlja rasističku ideologiju i veliča fašistički režim NDH.

Već je dosadno ponavljati jedne te iste priče, ali je potrebno i nužno podcrtati o koliko se pogrešnom pozdravu tu radi, upravo naprotiv. Naime, opasno bi se bilo uljuljkati u ideje kako normalan svijet ide naprijed, a mi se zamaramo 1941. godinom. Ta geneza stoji, ona je i bolno točna, ali samo u slučaju u kojemu su se mračne ideje pregazile... Puštati na miru ovaj pozdrav i njegovu popratnu mizanscenu jer se Europa s tim ne bavi bila bi pobjeda te i takve ideologije u Hrvatskoj. O ovom pozdravu, ali i mnogim drugim atavizmima iz Drugog svjetskog rata nužno je govoriti sve dok povijest budu pokušavali pisati gubitnici.

No, o značenju pozdrava pak je sve rečeno. I tu je valjda samo naivcima ili onima koji se vole praviti ludima neke stvari nisu jasne. Problem je stav same države koja se očito u situaciju u Jasenovcu ne želi miješati.

Premijer Andrej Plenković trenutno djeluje kao netko tko bi mogao biti na vlasti dok sam to želi, neprikosnoveni nositelj svih hrvatskih političkih pojaseva u teškoj kategoriji. On organizira konferencije za novinare na Badnjak o INA-i, on ne istupa kad ne treba, ne zanosi se barem onim najjeftinijim populizmima; on je ukratko europski političar. Uz trenutni smjer mlitavog SDP-a kojega vodi čovjek što ga po ničemu ne možeš zapamtiti jer je nejak i nedefiniran, Plenkoviću se lijepo piše.

No, "a propos" ploče HOS-ovaca, on očito nema snage da nešto konkretno napravi, iako je izrazio negodovanje po ovome pitanju. Čini se da je u Hrvatskoj jedino Sanader znao kako postupati u ovakvim slučajevima.

No, državno pozivanje na ustavne odredbe i zakonskih akta, tek je akutno zažmirivanje na očigledno, na stvarne probleme u 2016. godini. Druga zamjerka ide ka hrvatskoj ljevici, koja osim puste poze i ganjanja osobnih poena na nekakvoj imaginarnoj skali antifašističkih shvaćanja, i nema ništa drugo što bi se trebalo očitovati u slobodnomislećem pritisku na vlast.

Dakle, s jedne strane postoji ono što truje dušu i zdravi razum, a s druge benevolentna ljevica sa svakim je ljubazna, bez jasnog i artikularinog usprotivljenja koje bi služilo barem kao opomena, prije svega državi. Jer nema znakovitije nego kad antifašizam upozorava... Trebalo bi to biti ljudski jače, a prije sve čišće, od milijun milijuna plinskih boca na ulicama.

Sve to u Hrvatskoj nije slučaj. Povijest eto pišu gubitnici, država im se nema snage usprotiviti čekajući da sve skupa prođe, a istu državu ona građanska Hrvatska ne pritišće. Upravo zato preostaje tu samo za pohvaliti Inicijativu mladih za ljudska prava.

Hoće li njihov potez nešto promijeniti gledajući širu sliku? Neće. Sve će ostati isto. No, za promjenu, lijepo je barem vidjeti malo kičme u hrvatskoj močvari.