Nedjelja, 15 Siječanj 2017 21:12

Mira Buconić izlazi iz politike i poručuje: Samo Andro Vlahušić ili Dube Šuica mogu voditi Dubrovnik

Piše:

Pred početak prošle sjednice Gradskog vijeća moglo se čuti vijećnicu HSS-a Miru Buconić kako govori da sve to skupa nije više za nju. Radi li se o povlačenju iz politike ili pak nekom trenutnom nezadovoljstvu? Na to pitanje Mira Buconić za portal Dubrovnikpress.hr kazala je kako se radi o ovome prvom. Nakon što odradi mandat u Županijskoj skupštini, rekla je, "izlazi iz politike".

- Što se tiče Gradskog vijeća, ostala bi do kraja da nije došlo do ove situacije. Vijećnica sam u Županijskoj skupštini i tu ću do kraja odraditi svoje. Imam dosta godina, napunila sam 73 godine, nije to više za mene. Pogotovo Gradsko vijeće i sigurno, milijun posto, se više ne mislim kandidirati. Htjela sam i na prošloj sjednici tratat vijećnike, ustati se i reći da odlazim. Ali, nisam. "De facto" je Mato (Franković, op.a.) trebao tratat, ako je itko trebao tratat. Zato jer je zadnja sjednica, a u nas je npr. u Županijskoj skupštini navika je takva da predsjednik na kraju Skupštine, pred izbore, trata vijećnike. - rekla je Buconić.

NEKAD MI JE NEUGODNO SLUŠATI ŠTO SE SVE GOVORI NA GRADSKOM VIJEĆU

Tratavanje na stranu, koliko je zadovoljna samim radom ovoga Gradskog vijeća?
- Važno je da naš grad ide naprijed, a ne nazad. Našim ponašanjem mi smo pokazali da ne volimo Grad. To me boli, zato više neću biti u Gradskom vijeću. Sramota me tu nekad sjedati! Mislim da je iz saziva u saziv tu sve gore... Treba poštivati prvo sebe, a onda mjesto gdje dolaziš, ulogu koju tamo obnašaš. Sve bih vijećnike slala na obuku da znaju kako se treba vladati i ponašati, što to uopće znači biti gradski vijećnik. Mislim da većina ne zna što je to jer ne drže ni do sebe ni do svoga dostojanstva. - kazala je Buconić.
mbucn1- Meni je nekad bilo neugodno slušati što se tamo govori. Pa izađem, prošetam se nakratko. Gradska vijećnica nije za stranačka prepucavanja, mislim da stranke moraju ostati van Vijeća jer se u vijećnici mora govoriti o Gradu, a ne o politici. - dodala je Buconić.

Kaže kako je zato "gad nekada ići ulicom".
- Kao prvo ukinula bih vijećnička pitanja. Osim toga što su naručena, služe za stranačka prepucavanja. Mi tamo nismo zbog prepucavanja, ljude to ne interesira. Mi smo tamo da Gradu osiguramo napredak, kulturu i ljepotu. Da im pomognemo da se osjećaju i žive kao ljudi. Na prošloj sjednici spominjali su gospare, ali u našoj vijećnici gospara više nema! - govori Buconić.

HDZ-OVA EKIPA PREMLADA JE ZA VODITI GRAD

Osvrnula se i na trenutnu predizbornu političku situaciju u Gradu.
- Napravilo se što se napravilo. Sad se spominje svečana akademija. Pa, gospodo draga, zna se što je Dan Grada i Svečana sjednica Gradskog vijeća, a što nekakva akademija. Ali, moje viđenje političke situacije u Dubrovniku je takvo da u gradu postoje dva čovjeka koji mogu voditi grad. - objasnila je Buconić,

Na pitanje koja su to dva čovjeka, precizirala je:
- Andro Vlahušić ili Dubravka Šuica! Nitko drugi! Nema trećega! Nije izgrađen taj političar. Sigurna sam u to. HDZ-ova ekipa je mlada, neiskusna...  Mislim da su i Franković i Potrebica pametni mladi ljudi, puni entuzijazma. Unatoč svemu što sam rekla o Gradskom vijeću, mislim da smo dobro surađivali. Ali, puno tu "ali"... Treba mudrosti u tome svemu. Mislim da su oni još premladi. Zato, samo Andro Vlahušić ili Dube Šuica mogu voditi Dubrovnik. - naglasila  je Buconić.

NIKAD PO VOKACIJI NISAM BILA POLITIČARKA

Osvrnula se na svoju političku karijeru.
- Od 2005. sam u politici, onda sam bila gradska vijećnica, nezavisna s liste Pera Vićana. Bila sam i dožupanica, s liste Stipa Gabrića Jamba. Nakon što je raspuštena Županijska skupština, postala sam županica. Dakle, jedina nezavisna županica u Hrvatskoj uz Krešimira Bubala, kojega su nedavno pretukli. Poslije sam ušla u HSS kad je ušao i Jambo. Ali, bila sam pasivni član stranke. Ma nikad ja nisam po vokaciji bila političarka. Bila sam građanin. I sad sam u HSS-u, a niti znam da sam u HSS-u, niti me tko zove. - kaže Buconić.
mbucn3Od svega, navodi, upravo joj je iskustvo županice ostalo u najljepšem sjećanju.
- To je bilo ogromno veselje za mene. Biti na čelu najljepše županije. Žena sve to može iskoristiti više od muškarca. Tu ljepotu... Posao županice sam shvatila kao svaki drugi posao jer to "de facto" i jest posao. Puno projekata sam pokrenula, ali i završila. Dakle, spomenik braniteljima na Vjetrenom mlinu, koji sam završila. Ovi dani meda, vinski putevi na Pelješcu. Sve sam to započela. Vinski muzej smo Karamatić i ja započeli, sad svatko kaže: "Ja sam". Ali nije važno tko je što učinio. - govori Mira Buconić.

Smatra kako županije i nemaju veliki prostor za manevar.
- S ovim ustrojem i ovlastima, županije su umjetne tvorevine. Kad sam ja bila županica tu su bila jaka imena. Sa mnom su bili Komadina, Jakovčić, Čačić, Sanader u Splitsko-dalmatinskoj. Sve jaki ljudi. Komadina je imao ideju o decentralizaciji. Ali, do toga neće doći, prije će se ukinuti županije. Odluke se ne donose ovdje. Negdje drugo se donose odluke. Župani ne odlučuju, ako njihova stranka nije na vlasti. Kad sam bila dožupanica, bili smo u koaliciji sa SDP-om i HNS-om, rekla sam Jambu da ne znam kako bih se upustila u sve to. Samim tim jer po vokaciji nisam političar. Jambo mi je rekao: "Ako ništa ne budeš radila, nećeš odmoći županiji. Ako budeš sve znala, ne možeš joj pomoći". I to je tako. Županije se moraju prilagođavati svemu što se mijenja na državnom nivou. Župani to moraju prihvaćati. Nažalost, bit će tako sve dok županije ne budu imale nešto vitalno što donosi novac. - zaključila je za portal Dubrovnikpress.hr Mira Buconić.