Utorak, 07 Ožujak 2023 18:18

Miro Drašković: Vratit ćemo se na razinu iz 2019. godine

Piše:
Direktor TZ grada Dubrovnika Miro Drašković Direktor TZ grada Dubrovnika Miro Drašković

Predsezona u Dubrovniku obično počinje uoči Uskrsa, a direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković ističe kako se već bilježi porast broja noćenja. Predsezona, ali i sezona, ističe, bit će na razini rekordne 2019.

- Prema statistikama, koje pratim na dnevnoj bazi, u zadnjih 20- tak dana povećava s broj noćenja, koji se kreće od 800 do 1 600 noćenja. Naravno, to su još uvijek manje brojke, ali uzlazan trend je prisutan. Sam broj noćenja više će rasti krajem ožujka, odnosno dva tjedna prije Uskrsa, kada većina zrakoplovnih kompanija počinje s letovima. Nema otkazivanja letova i nemam točan booking, ali se nadam da će ti zrakoplovi biti relativno puni. - rekao je Drašković.

Kad su u pitanju prognoze, predsezona će, ističe, biti jednaka onoj iz 2019., ako ne i bolja jer, dodaje, nema više korone ni restrikcija, a zračni je promet normaliziran.

- Zrakoplovi oko 50 kompanija povezivat će nas sa brojnim destinacijama i po svemu sudeći, vraćamo su u one normalne predpandemijske godine. - kazao je Drašković.

Ipak, među najbrojnijim gostima koji posećuju Dubrovnik, tradicionalno su Englezi. I dok tu zemlju drma kriza, koja bi se posljedično mogla odraziti na turistička putovanja, Drašković ističe kako još uvijek nema otkazivanja rezervacija s tog tržišta.

- Engleski tour operatori s kojima smo gotovo svakodenvno u kontaktu smatraju kako se njihova kriza neće odraziti na putovanja prema Hrvatskoj. U Engleskoj je zaista velika kriza, ali letovi nisu otkazani pa očekujemo broj gostiju kao i prijašnjih godna. - rekao je Drašković.

Turista iz Engleske, ali i Amerike s kojom ćemo biti povezani tek krajem svibnja, dodao je, već ima u Dubrovniku,.

- Prateći stanje na dnevnoj bazi primjetno je da odskaču gosti iz SAD-a i Engleske, dakle, već ih ima u gradu. Zrakoplovi Uniteda počinju letjeti od 21. svibnja i dolazit će redovno kao i prošle godine.- kazao je Drašković.

Kad je u pitanju oglašavanje, dosta se ulaže na tržištima poput Njemačke, Austrije i Švicarske, posebno otkad je Pelješki most skratio putovanje do Dubrovnika.

- Čak smo i pojačali promidžbu prema Austriji i Švicarskoj, jugu Njemačke pogotovo. Važno je da ti turisti znaju kako sad postoji Pelješki most te da mogu putovati s automobilima jer to su zemlje iz kojih veliki broj turista u Hrvatsku stiže svojim automobilima. Ove godine čak idemo i na više sajmova, evo, bili smo nedavno u Muenchenu te slijede sajmovi u Berlinu i Beču gdje je Hrvatska zemlja domaćin. Cilj nam je informirati turiste kako je Dubrovnik puno pristupačniji za putovanja otkad je Pelješki most pušten u promet. Inače, najave s njemačkog tržišta su pozitivne i rastu, a za Dubrovnik je booking momentalno odličan i nadam se da ćemo i s tog tržišta ostvariti rezultate iz 2019. - rekao je Drašković i dodao kako se u gradskoj TZ puno radi i na promidžbi u susjednoj Italiji.

- Radimo sve da nam se vrate talijanski gosti jer sigurno je da nam fali taj segment gostiju. Odlučili smo se odazvati sajmu u Napoliju koji će se održati za desetak dana jer već dugo već nismo bili prisutni na talijanskom tržištu. Talijani su inače i prije korone imali krizu i manje su putovali, ali u svakom slučaju je vrijeme da se više posvetimo promidžbi i na tom tržištu.- rekao je Drašković.
Budući da je pred nama prva sezona od pandemije u kojoj se kao destinacije otvaraju zemlje poput Italije i Španjolske, Drašković smatra kako nema razloga za brigu.

- Mislim da se ne treba bojati jer imamo svoju snagu i svoje ime i to smo gradili i kroz koronu kao sigurna destinacija. Istina jest, kad smo se mi prošle godine otvorili, brojne su destinacije bile zatvorene, ali Dubrovnik ima svoju publiku i uvijek će je imati. Dubrovnik je kao grad sigurno među četiri najpopularnijie destinacije na Mediteranu. Inače je puno razloga zašto su neke druge zemlje posjećenije nego Hrvatska. Mi smo još uvijek mlada članica EU, u nekim zemljama, poput Španjolske, veliki je broj nekretnina i vlasništvu stranaca što u Hrvatskoj još nije slučaj, složena je to priča, ali mi imamo što za ponuditi.- kazao je.

Na efekte sezone, ne bi se, mišljenja je, negativno trebale odraziti niti cijene.

- Troškovi jesu veliki i sgurno treba biti oprezan, ali svaka roba ima svoju prođu. Inače je cijeli posao, otkad se radi online, postao puno intenzivniji i puno je promjena. Cijene se sigurno prilagođavaju ovisno o prodaji. Nije dobro ni spuštati cijene u nekom momentu samo zato što booking ne izgleda fantastično. Mislim da razloga za strah nemamo. Pred nama je dobra sezona. I lani smo bili relativno blizu rezultatima iz 2019. Da posezona nije podbacila vjerojatno bismo bili na razini 2019. za koju vjerujem da ćemo u sezoni pred nama stići i prestići.- rekao je direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković.