Srijeda, 18 Siječanj 2017 19:22

Mladi dubrovački političari o „aferi Plagijat“

Piše:

Već nekoliko tjedana "afera Plagijat" podiže "buru" u državi. Naime, radi se o slučaju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Pava Barišića koji je, kako je ustanovilo najviše tijelo hrvatske akademske zajednice Odbor za etiku u znanosti, plagirao dijelove tuđeg rada. Prilika je to za pitati nešto mlađe članove dubrovačkih stranaka, dakle onih koji su kroz obrazovni sustav relativno nedavno prošli, što misle o ovome slučaju.

Oni nisu samo prokomentirali je li ministar Pavo Barišić trebao odstupiti, odnosno snositi sankcije, već su se i dotaknuli šire slike. Dakle, samog hrvatskog obrazovnog sustava, za koji ne bi bilo pretjerano reći da samo varanje ne kažnjava dovoljno.

TEVŠIĆ (HNS): U NAS SE NEDOVOLJNO KAŽNJAVA SAMO VARANJE

Županijski vijećnik HNS-a Mario Tevšić rekao je kako smatra da se o ovome pitanju najbolje izrazio znanstvenik Ivan Đikić. Podsjetimo, Đikić je poručio kako bi "nulta tolerancija na plagiranje, na kršenje etičkih normi i na pritisak na članove etičkih odbora trebala biti opće prihvaćeni standard za bilo kojeg političara u Republici Hrvatskoj". Dodao je kako je "ono što je napravio ministar Barišić u svom radu iz 2008 godine jest po definiciji plagijat".

- Njegovoj reakciji se nema što dodati ni oduzeti. Ako najpoznatiji hrvatski znanstvenik u svijetu tako misli onda bi se ministar znanosti trebao itekako zamisliti i zapitati je li on taj čovjek koji ima kredibilitet da obnaša ministarsku funkciju. - rekao je Tevšić.mtevs11- U našem društvu se nedovoljno kažnjava generalno varanje, odnosno preskakanje skalina pomoću varanja. To uključuje prepisivanje na ispitima od prvoga razreda osnovne škole pa do fakulteta. U nas je to relativno stvar tradicije i učenici se natječu tko će napraviti bolji šalabahter, a ne tko će bolje nešto znati. To se preblago kažnjava i od najranije dječje dobi se usađuju krive vrijednosti koje se teško kasnije mogu ispraviti. Vjerujem da to sve pričamo nekome iz Amerike da nam ne bi biti vjerovao. No, kod nas je cijela znanost razvijena oko toga. Prava je vještina tko će prevariti sustav. Nažalost, kad se to tako postavi u prvom, četvrtom ili osmom osnovne nastavi se kroz cijeli život i mi postajemo društvo gdje se svi natječu tko će neprimjetno koga prevariti. - zaključio je Mario Tevšić.

MILKOVIĆ (HDZ): SLUČAJ JE ISPOLITIZIRAN

Pak, s druge strane, predsjednik Mladeži HDZ-a Dubrovnik Pero Milković vjeruje kako je slučaj ispolitiziran.pmilkovic- Prema mom mišljenju, Pavo Barišić je bio ugledni znanstvenik besprijekorne karijere. Sve je bilo u redu dok nije počeo obnašati ministarsku funkciju kad se po logici stvari čovjeku počne tražiti svaki detalj. Sada imamo znanstvenike koji pripadaju lijevim krugovima koji traže njegovu ostavku, a one iz "desnih" krugova koji vjeruju da ministar nije prepisivao. Recimo, o Vesni Pusić je krenula priča da nije maturirala. Nije važno je li ja vjerujem u to, ali meni je sad kao HDZ-ovcu najlakše reći: "Aha, ona nije maturirala, smijenimo je". Samo zato jer je iz druge političke opcije. To je ono što sada radi oporba koja je tako pronašla slabiju točku u Vladi. Dakle, čini mi se da prestaje biti važno ono o prepisivanju, a da na prvom mjestu dolazi politika, odnosno tko je iz koje stranke. - rekao je Milković.

Rekao je kako mu je teško komentirati podršku koju ministar Barišić uživa kod premijera Andreja Plenkovića.

- Premijer štiti osobu za koju smatra da je najbolja za tu funkciju, dio svog tima. Vjerujem da to ne bi radio da mu zaista ne vjeruje u obnašanju njegovog posla. Za sve drugo, vjerujem da je najbitnije da institucije do kraja onda urade svoj posao. - rekao je Milković.

MRŠA: POTEZ JE NA PREMIJERU

Gradski vijećnik SDP-a Davor Mrša govori kako "o slučaju kao i većina građana zna iz medija".dmrsa- S obzirom na to da se u priču uključio Ivan Đikić koji je jedan od najistaknutijih ljudi u hrvatskoj akademskoj zajednici i koji je poslao priopćenje s dokumentima koji dokazuju više Barišićevih propusta mislim da premijer Plenković treba napraviti nekakav potez. Ovo je dokazani plagijat, radi se o doktoru znanosti, ministru. Potez je na premijeru, ili dokazati suprotno ili nekim oblikom sankcionirati ministra Barišića.  Ministar obrazovanja bi u tom dijelu struke trebao biti primjer drugima. - istaknuo je Mrša.

Odgovorio je na pitanje misli li da je ovaj slučaj izazvao i donekle premalo interesa javnosti. Dojam je kako se puno toga o ovome spominje na nekakvoj deklarativnoj osnovi, a da je zapravo, pored toliko drugih problema, građanima postalo svejedno.

- I prije je bilo ovakvih slučajeva koji su završili u raznim ladicama. Vjerojatno će završiti i ovaj slučaj tako. Spominjat će se da je tu netko nešto rekao-kazao, ali na kraju će vjerojatno biti po onoj "tresla se brda, rodio se miš". Vjerujem da zato javnost iz nekih bivših iskustava toliko ne ulazi u samu problematiku. Nažalost, ovo je u nas "vikend vijest" koja će biti aktualna sedam dana, a poslije toga će se zaboraviti. - dodao je Mrša.

ŠEPAK: MLADI SE OSJEĆAJU PREVARENIMA

Članica Dubrovačke stranke Ivana Šepak rekla je kako je "DUSTRA, kao sto se već moglo čuti dosad, stranka koja u najvećoj mjeri okuplja mlade i obrazovane ljude".

- Naravno, nije sramota ne imati fakultetsku diplomu, mi sve članove jednako gledamo i vrednujemo, ali s druge strane, ako je već jasno koji su uvjeti za ministra obrazovanja i ako je pretendent na to mjesto osoba kojoj su ranije utvrđeni neki sporni dijelovi u stručnom pismenom radu, najprije bi bilo moralno ne prihvatiti kandidaturu, a kada bi stvari "isplivale" na površinu, onda bi bilo jedino ispravno odstupiti s funkcije. U suprotnom proizvodimo europarlamentarce upitnog znanja engleskog jezika, župane i županice koji nemaju pojma o temi diplomskog rada kojeg su pisali par godina unazad i mladi se osjećaju prevarenima jer jako dobro znaju koliko se treba oznojiti za kvalitetan esej, a kamoli za diplomski ili magistarski rad. - konstatirala je Šepak.isepakIstaknula je kako je "pohađala RIT u gradu gdje se nakon tri registrirana plagiranja u što ulazi i prepisivanje na testovima, studenta trajno izbacuje s fakulteta bez ponovne mogućnosti upisa".

- Nije nam padalo na pamet prepisivanje iz literature ili interneta bez navođenja izvora jer su svi profesori opremljeni vrhunskim softverima za detekciju plagijata. Nejasno mi je zašto svi fakulteti nemaju takve sustave i duboko se nadam da će se to promijeniti u skoroj budućnosti. - komentirala je Šepak.