Srijeda, 01 Veljača 2017 13:04

Na Kandeloru predstavljanje brošure "Europska živa baština: sveti Vlaho u Dubrovniku u Pezenasu"

Europska živa baština: sveti Vlaho u Dubrovniku i Pézenasu, naziv je trojezične brošure koja će na Kandeloru u 11 sati biti predstavljena u prostorijama DPDS-a. Riječ je o brošuri koja prezentira kulturnu baština Dubrovnika i Pézenasa, gradova na jugu Hrvatske i Francuske, koji imaju zajedničkog zaštitnika, svetoga Vlaha.

Ipak, za razliku od Dubrovnika, svjetovni dio feste u Pézenasu uvod je u razdoblje karnevala, koje traje do Pokladnog utorka. Sveti je Vlaho zbog toga maškaran, a u grad ulazi jašući naopačke na magarcu, čime simbolički okreće leđa zimi i sa sobom donosi proljeće. Te osobitosti brošura donosi ukratko, a opširniji tekst o Pézenasu bit će po završetku Feste objavljen na stranici sveti-vlaho.hr.

Brošuru je pripremio Europski dom Dubrovnik uz potporu Grada Dubrovnika i u okviru aktivnosti svojega informacijskoga centra Europe Direct Dubrovnik, a predstavljanju će nazočiti novi francuski veleposlanici u RH Corinne Meunier i gospodin Philippe Meunier kojima je ovo prvi posjet Dubrovniku.

DPP