Srijeda, 14 Lipanj 2017 20:11

Otvorena godišnja izložba Slikarskog odjela "Luke Sorkočevića"

Slikarski odjel Umjetničke škole Luke Sorkočevića, u svojim prostorima, otvaranjem izložbe proslavio je kraj školske godine. Radi se o godišnjoj izložbi radova učenika prvog i trećeg razreda. Mentori učenika su Ivana Selmani za prvi razred te Davor Lucianović za prvi i treći razred. Oni su izložbu i otvorili, zajedno s ravnateljem Umjetničke škole Luke Sorkočevića Đivom Brčićem.

Što se tiče radova učenika trećeg razreda, Lucianović je u katalogu zapisao kako se ove godine u suradnji s umjetnicom i restauratoricom Anom Požar Piplicom, realizirao projekt zidnog slikanja u tehnici fresco buono.

"Projekt smo započeli u prostorima Biskupske palače, gdje su se učenici inspirirali freskama, nakon čega su se upoznali s tajnama ove tehnike i primijenili je u odabranim prostorima škole. Izveli su i jednu zidnu sliku u tehnici fresco secco. Projekt smo popratili i foto-dokumentacijom koja je sastavni dio izložbe. Drugi projekt koji predstavljamo je vezan uz vježbe tonskog slikanja po promatranju. Željeli smo ovaj put izaći iz uobičajenog vježbanja slikanja portreta i potaknuti maštu učenika na kreiranje zamišljenog lika nastalog preklapanjem i spajanjem elemenata autoportreta i po vlastitoj želji odabrane ptice. Pri tome su, kao formalni zadatak, imali kontrast svijetlo-tamno i kontrast kvalitete boje." - njegove su riječi.

"U prostorima gdje se odvija nastava predmeta Crtanje i slikanje i Slikarske tehnike i materijali trećeg razreda odvija se i nastava Plastičnog oblikovanja prvog razreda te smo stoga radove trećeg razreda predstavili u ponešto reduciranom opsegu. Nadamo se da će posjetitelji obilaskom čitave zgrade, kabineta dizajna, nacrtne geometrije, kabineta u kojem se izvodi nastava slikanja kopija i restauriranja kao i učionica u kojima su radili učenici koji su izlagali u Galeriji mladih, steći cjeloviti uvid u rad učenika." - piše u katalogu.

Što se tiče učenika prvog razreda, Selmani i Lucianović su zapisali:

"Ove smo godine prvi put odlučili predstaviti i učenike prvog razreda i to kroz predmete Crtanje i slikanje te Plastično oblikovanje. Iz izloženih radova vidljivo je kako smo nastojali ostvariti što je moguće veću korelaciju unutar srodnih predmeta na odjelu, kako kroz izbor motiva, tako i kroz rješavanje sličnih likovnih problema. Vidljiva je tako korelacija između modeliranja reljefa i prostornog crtanja unutar nacrtne geometrije te rješavanja prostornih i kompozicijskih zadatka unutar Crtanja i slikanja tijekom prvog semestra. Učenici su savladali nastavne sadržaje, usvojili predviđena znanja i vještine i istovremeno uspješno prošli fazu međusobnog upoznavanja, stekli radne navike i prihvatili ritam života naše škole; koja je donekle bipolarnog karaktera, jer se dijeli na općeobrazovne i stručne predmete. Želja nam je ubuduće dodatno povećati interese učenika i smanjiti podvojenosti kroz korelaciju svih predmeta unutar nastavnog plana i programa, kao i kroz zajedničke izvannastavne aktivnosti." - stoji u katalogu.

Izlažu učenici trećeg razreda Matea Cvjetković, Laura Divković, Glorija Duždević, Franjo Gadžić, Anamarija Kasalo, Doris Miladin, Petrunjela Perković, Lidija Tomašković i Antonela Vlašić te učenici prvog razreda Carolina Barbarić, Ena Barčić, Maro Dolenec, Marie Jeanne Jukić, Gita Jurjević, Nina Kasavica, Laura Martinović, Daria Morović, Đina Radulj, Kristiana Sain, Jelica Šabadin, Laura Žuro.

V.S.