Utorak, 09 Svibanj 2017 21:06

Otvorena izložba "Portret Marina Držića"

Izložba "Portret Marina Držića" otvorena je večeras u Domu Marina Držića. Izloženi su radovi dubrovačkih učenika, koji su nastali na radionici koja se u DMD-u održala pod vostvom akademskih slikara i profesora likovne kulture Rajne Inić i Ivana Peraka. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

- Mali umjetnici su maštom i kreativnošću naslikali svoju viziju Marina Držića u godini kad se obilježava 450 obljetnica njegove smrti. U ovoj godini imamo puno aktivnosti, ali rad s djecom je nešto posebno. Pedagoška uloga koju radi DMD kroz dramske, glazbene, filmske i likovne radionice uistinu je nešto posebno. Ništa ne može zamijeniti taj rad, općenito kontakt koji ostvarite s djecom. Ukupno je kroz radionice prošlo 37. djece, koja su višemjesečne radionice pohađala svake subote. - rekao je ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

Kustosica izložbe Andre Batinić Ivanković objasnila je kako su "mali autori uspješno odgovorili na temu portreta Marina Držića".

- Kroz likovnu radionicu djeca su usvojila najznačajnije tehnike i kod njih se probudila znatiželja, kreativnost, ali želja za učenjem o povijesti Dubrovnika, a posebno djelu i radu Marina Držića. Djecu koja su pohađala radionice mi oblikujemo za sutra i oni će jednom sovjim znanjem nastaviti prenositi dugogodišnju tradicijui o Marinu Držiću. - istaknula je Batinić Ivanković, dodajući kako je portret zahtjevan, ali i kako daje slobodu umjetnicima.

- Radovi koji su nastali su djela iz dječje perskeptive otvorenoga srca i vedre duše. A takvi radovi su zaista najbolji radovi. - zaključila je Andrea Batinić Ivanković.

Također, ovom prilikom svoj djeci koja su sudjelovala na radionicama su uručene diplome. Također, zahvalnice su uručene Rajni Inić i Ivanu Peraku, kao i Tončiju Dnaičiću iz dubrovačkog Upravnog odjela za kulturu.

V.Salvia