Srijeda, 08 Studeni 2017 18:37

Otvoreni Dani kreativnih/kulturnih industrija

Piše:

Četvrti Dani kreativnih/kulturnih industrija otvoreni su danas u prostorijama DURA-e. Radi se o manifestaciji koja traje do subote, a koja je zamišljena kao događanje koje objedinjuje, predstavlja, afirmira i povezuje sve raspoložive snage i potencijale dubrovačke kreativne, kulturne i umjetničke scene. Održat će se tu tako koncerti, otvorit će se izložbe, održati panel diskusije... Na samom otvaranju interaktivnu instalaciju postavila je dizajnerica Kristina Mirošević.

- Ispred Grada mogu izraziti zadovoljstvo što od samog početka podržavamo ovu manifestaciju i zahvaljujem se DURA-i na trudu koji ulaže u ovo događanje, čiji je cilj umrežavanje različitih područja kulturnih djelovanja, čiji dionici kroz ovu manifestaciju mogu podijeliti svoja iskustva i razvijati svoje kulturno djelovanje. - rekla je pročelnica za kulturu Ana Hilje, dodajući da ova manifestacija omogućava svim kulturnim dionicima da izraze svoje djelovanje kroz inovativan način, objasnivši da je program bogat i raznovrstan.

Direktorica DURA-e Ana Marija Pilato pojasnila je da se značaj kulturnih i kreativnih industrija temelji na "kreativnom talentu pojedinaca koji imaju potencijal za stvaranje bogatstva, ali i novih radnih mjesta kroz komercijalizaciju svog sadržaja, prvenstveno nematerijalnog".

- Kreativne i kulturne industrije su jedan od dinamičnijih sektora gospodarstva Europske unije. Ove industrije izravno ili neizravno zapošljavaju preko sedam milijuna ljudi stanovništva EU, što čini 3,3 posto radnog stanovništva. One izravno doprinose raznolikosti kulture te su usko povezane s ekonomijom znanja, novim tehnologijama i konceptom održivog razvoja te tako doprinose društvu, obrazovanju, znanosti te razvoju kulture. - dodala je Ana Marija Pilato, dodajući kako kreativne i kulturne industrije u Gradu postoje stoljećima, objasnivši kako su DKKI 2015. dobile i nagradu od Mreže za razvoj i kreativnost.
DKKI 2017 programIspred organizacijskog tima nazočnima se obratio Žarko Dragojević, koji je kazao više o programu, zahvalivši se svima zaslužnima za održavanje programa.

Što se tiče instalacije, koja je ovom prigodom izložena, predstavila ju je autorica Kristina Mirošević. Radi se o mapi povijesne jezgre, uz koju bi građani markerom upisivali sjećanje uz pojedino drago mjesto u Gradu. Rekla je kako je ova mapa prvi dio projekta, naglasivši kako će u budućnosti ovako biti predstavljeni i drugi dijelovi Dubrovnika.

Također, nazočni danas mogli su kušati i slastice Lucije Tomašić te probati prošek po izboru Ksenije Matić.

Manifestacija se održava u organizaciji Razvojne agencija Grada Dubrovnika, a u suradnji s Gradom Dubrovnikom, udrugama i pojedincima iz kulturnog, kreativnog i umjetničkog područja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.