Utorak, 08 Lipanj 2021 19:43

Ovo je najsmješnija osoba na dubrovačkoj političkoj sceni

Piše:

Lokalni izbori na kojima je HNS u Dubrovniku doživio izborni debakl su završili, a Nataša Gabričević još uvijek nije podnijela ostavku na mjesto predsjednice gradskog HNS -a. Da paradoks bude veći, kao predsjednica stranke koja je ostala bez mandata u Vijeću, Gabričević se bavi konstituiranjem novog saziva Gradskog vijeća.

Debakl koji je doživjela na lokalnim izborima, trebao je biti dovoljan razlog da još u izbornoj noći prvog kruga Nataša Gabričević ponudi ostavku na mjesto predsjednice gradskog HNS -a. No, ona to do danas nije učinila, a pozive predsjednika Županijskog HNS -a Valentina Dujmovića da ostavku podnese kao moralan čin, ona definira njegovim osobnim željama.

Na izborima 2017. na kojima se Andro Vlahušić zbog afere Šipan i izmjena Zakona o lokalnim izborima nije mogao više kandidirati, HNS je ipak uspio ostvariti dobar izborni rezultat. Prvi krug svibanjskih izbora 2017. HNS je završio s 2 095 glasova što im je donijelo tri mandata u tadašnjem sazivu Gradskog vijeća.

U drugom krugu kao HNS-ov tadašnji kandidat za gradonačelnika Valentin Dujmović nije pobijedio, ali uspjeh je bio već sami ulazak u drugi krug u kojem je dobio 5 648 osvojenih glasova dok je Franković slavio pobjedu s 8 995 glasova birača.

U trenutku kad nitko u HNS-u od onih koji su se u to vrijeme zaklinjali na vjernost Vlahušiću nije htio biti taj prvi na listi za Vijeće, a još manje kandidat za gradonačelnika, Dujmović je to učinio. Vlahušiću je odradio izbore i potom mu rekao zbogom priklonivši se opciji u HNS -u koja je poduprla HDZ na državnoj razini.

Stranku koja je u prošlom sazivu Gradskog vijeća osvojila tri pa zbog spleta okolnosti, odnosno suradnje s HDZ -om zbog koje je Matija Čale Mratović prešla u nezavisne, imala dva vijećnika Gabričević je na nedavnim izborima svela na nulu.

U izbornoj noći 30. svibnja Vlahušića je iz drugog izbornog kruga izgurao Pero Vićan. Ipak, kao nositelj liste osvojio je mandat za Gradsko vijeće, a HNS je ostao bez iti jednog mandata.

Vlahušić je podbacio, HNS još i više. Bez mandata, bez mogućnosti pariticipiranja u novom sazivu Gradskog vijeća, HNS je u Dubrovniku mrtav. Za uspjeh, loš rezultat ili debakl neke liste, odgovornost preuzima onaj koji ju sastavlja, odnosno predsjednik stranke, u ovom slučaju Nataša Gabričević.

Nije li ona sastavljala HNS-ovu listu, nije li ona predsjednica gradskog HNS-a, nije li ona insistirala na koaliciji s Vlahušićem? Nije li izborni debakl njezina odgovornost i nije li vrijeme da podnese ostavku?

Na svako do navedenih pitanja, svatko iole politički pismen dat će potvrdan odgovor.

Ipak, bez ikakvog političkog integriteta, jer mandata u Vijeća nema, nije ih osvojila, Gabričević i dalje očito smatra je je nekakva važan politički faktor dok je u političkim životu u Dubrovniku sve više onih koji joj se zbog takvog ponašanja smiju. Smiju joj se tako i srđevci kojima je nedavno u SMS poruci postavila pitanje hoće li oni podržati Marka Potrebicu za predsjednika Gradskog vijeća. Odgovor nije dobila. Prethodno je informacije koje je s njom o konstituiranju Vijeća podijelio Vlahušić, proslijedila u nekakvu baraku.

Inače, HNS -ovci koji su se tijekom izbora okupljali u stranačkim prostorima, znaju reći, kako im je tijekom kampanja u više navrata Gabričević znala reći kako joj je Pero Vićan nudio da bude kandidatkinja za njegovu zamjenicu, naravno uz uvjet da napusti HNS. U više navrata hvalila se kako je s Vićanom veže prijateljstvo.

Oni bolje upućeni tvrde da zapravo cijelo vrijeme još uvijek pokušava pridobiti Andra Vlahušića da joj prepusti mandat u Gradskom vijeću. Možda joj je i sam Vlahušić u neko dogledno vrijeme i obećao ustupiti mandat, no teško da će do toga doći.

Je li Gabričević zapravo neki žetončić u špagu Pera Vićana jer mandat koji bi u Vijeću konzumirao netko drugi, a ne Vlahušić, otvara i neke mogućnosti preslagivanja i osiguravanja da će taj netko, tko nije Vlahušić biti oporba HDZ-u pa bi DDS imao otvorena vrata prema HDZ-u? Ili je možda Gabričević koju zanima tko će koga podržati u Vijeću, samo jako znatiželjna?

„Znatiželja je ubila mačku”, kaže jedna stara mudra poslovica. Iz nekog razloga Gabričević je jako znatiželjna. Bez mandata je politički mrtva, lošom procjenom je ubila stranku kojoj je na čelu, ali je i dalje znatiželjna. Političke inteligencije svakako joj manjka. U suprotnom, ostavka na mjesto predsjednice Gradskog HNS-a već bi odavno bila na stranačkom stolu. Ovako, ona je jednsotvano trenutno nasmješnija osoba na dubrovačkoj političkoj sceni s koje je zapravo – sišla.