Srijeda, 30 Ožujak 2022 01:24

Pandemija je iznenađujuće utjecala na rezultate državne mature učenika s juga

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović Foto: DNŽ

Maturanti iz Dubrovačko - neretvanske županije pokazali su odlično znanje na državnoj maturi, potvrdio je Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović na jučerašnjem sastanku župana Nikole Dobroslavića i ravnatelja srednjih škola s područja Dubrovačko - neretvanske županije, upoznavši nazočne s rezultatima državne mature u 2021. godini.

- Rezultati su bili iznenađujuće dobri u odnosu na prethodnu godinu s obzirom da je riječ o učenicima koji su dvije godine za redom pohađali nastavu u uvjetima pandemije koronavirusa kada je veći dio vremena nastava bila po modelu C, odnosno online. – istaknuo je Filipović.

Svi pokazatelji potvrđuju da je uvođenje državne mature u sustav obrazovanja bio dobar potez s obzirom da u posljednjih 10 godina prolaznost na državnoj maturi na razini cijele Hrvatske raste iz godine u godinu. Uspjeh učenika srednjih škola Dubrovačko - neretvanske županije u ispitima obveznog dijela državne mature, odnosno predmetima hrvatski jezik, matematika i engleski jezik ili su na razini nacionalnog prosjeka ili čak u većini slučajeva i veći.

Posebno je za pohvaliti uspjeh strukovnih škola koji su i u ispitima obveznog dijela, kao i izbornog (biologija, kemija, fizika, gospodarstvo i politika, psihologija) u svim predmetima bolji od nacionalnog prosjeka.

Uz analizu rezultata državne mature 2021. godine Dubrovačko-neretvanske županije u usporedbi s državnom razinom, na jučerašnjem je sastanku bilo riječi o probnim ispitima te provedbi ispita obveznih i izbornih predmeta.

Župan Dobroslavić je ovom prigodom istaknuo važnost obrazovanja i usvajanja znanja koja mladi ljudi stječu i kroz uspješne nastupe na državnim i županijskim natjecanjima i s takvim dodatnim iskustvima postaju kompetitivniji na domaćem ali i međunarodnom tržištu znanja.

dm