Petak, 18 Kolovoz 2017 08:10

Pendulom na ukjate

Piše:

Malo koja sitnija riba uživa toliku popularnost među sportskim udičarima kao ukjata ili ušata. Ne toliko zbog  brojnosti ili veličine koliko zbog ćudljivosti, lukavosti, borbenosti te raznovrsnosti načina njenog lova. A jedan od najučinkovitijih jest pendula, posebno djelotvorna u najtoplijem dijelu godine.

Ukjata je, iako zalazi čak do 70 metara dubine, riba priobalja jer se najčešće zadržava nad dnima 5 do 30 m pod površinom. Uglavnom se kreće između površine i dna, ali se pendulom najbolje lovi tek malo ispod površine. Zadržava se nad kamenitim, šljunkovitim  i dnima obraslim posidonijom. Voli čisto more pa uglavnom ne ulazi u luke i lučice, ali se veoma rado zadržava u njihovoj neposrednoj blizini, s vanjske strane lukobrana. Osim na takvim pozicijama pendulom ju je najbolje tražiti u blizini rtova i oko obalnog stijenja. Loviti se može cijeli dan, posebno uspješno u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Najbolji se uspjesi postižu u zamućenom ili moru čiju je površinu namreškao ,odnosno lagano ustalasao vjetar.
P6555 UkjataLov ukjate pendulom vjerojatno je popularan i zato što je taj alat za njen lov vrlo jednostavno izraditi i primijeniti. Kompletira se od osnovne najlonske strune promjera 0,25 do 0,30 mm, na koju se preko vrtilice nadovezuje završnjak, zapravo samo predvez od najlona dužine tri do pet metara i debljine 0,15 do 0,25 mm, ovisno o tome je li more bistro ili zamućeno, odnosno posve mirno ili valovito. Po mirnom i bistrom  moru tanak i time manje vidljiv završnjak je preduvjet uspješnosti lova. Moguće je penduližat i s posve jednostavnim privezom, onim bez završnjaka, kao i kompliciranim, s tri bočna priveza  na jednom predvezu.

Ukjata guta sve jestivo pa je popis mamaca koji se uspješno mogu koristiti u lovu na nju prilično dug. U klasične spadaju riblje kožice, fileti, nadjeveni na jednu ili dvije udice  širine luka 5 do 10 mm. Kad se koriste dvije, bolje je koristiti manje, međusobno razmaknute oko 30 mm. Osim „parangalki“, odnosno oblika  „Aberdeen“, koristiti se mogu i udice oblika „Cristal“, ali nikako zakrivljenog vrha,a najbolje srednje i dugog vrata. Ovalni fileti se mogu skinuti s boka ili trbuha vrnuta, plavice, širuna, iglice, cipola te same ukjate, a debljina im ne smije prelaziti  milimetar dok dužina može biti 30 do 50, čak i 70 mm.

Manje pripreme zahtjeva pendula umjetnim mamcima. To mogu biti sve vrste varalica, od onih izrađenih perjem, trakicama i koncima, do metalnih, čak i na moru malo rabljenih leptira. Oni moraju biti najmanjih dimenzija, veličine 0 i 00. I žlice moraju  biti što manje, dužine do  50 mm, najbolje izduženog oblika. Od teturavaca kod nas su se dobrim pokazali  oni poznati kao „pins“ i to dužine 30 i 50 mm. Osim tih vrlo izduženih, odličnu lovnost su pokazali i „bucmasti“ teturavci dugački tek 20 mm. Među mrdavcima, varalicama od mekane plastike, nenadmašnim su se pokazali mlataravci, „twisteri“ dužine do 40 mm. Njima uz bok učinkovitošću su i malo duži mlatirepi, šedovi, „Shad“ varalice.

Zbog relativno malih dimenzija ukjate, a ona može narasti do 600, ali su lovni primjerci prosječno teški tek 100 grama, pribor za pendulu treba biti lagan, zapravo najlakši  koji se koristi, isti onakav kakav se koristi u lovu iglica. Kad se koristi štap i rola, najbolje je rješenje varaličarski štap dužine 2,1 do 2,4 m i težine bacanja do 30 ili 40 grama te rola iste namjene i kapaciteta 100 m najlona promjera 0,30 mm.

Teškoće s takvim priborom, međutim, nastaju kad na mamac ponuđen ukjatama napadnu krupnije grabljivice, što se dosta često događa, pogotovo ljeti kad se brojne grabljivice primiču obali prateći jata  sitne plave ribe. Zato je važno ukjate loviti najkvalitetnijim najlonom, a proklizavanje kočnice na roli precizno podesiti na minimalnu snagu otpora.

Bez obzira  kojim se priborom i mamcem lovilo, brzina povlačenja ne treba izlaziti iz granica dva do tri čvora, a mamac treba biti 40 do 50 metara iza plovila. Dubina plovidbe mamca ne treba biti preko jednog metra, a nju prirodni, čak i neki umjetni nabrojani mamci ne mogu postići vlastitom težinom. Zato pendule s njima valja dodatno opteretiti.

Olovnicu treba staviti na kraj osnovne strune, odnosno barem metar ispred mamca, osim kad se lovi perjaticama, kad mora biti na kraju završnjaka. Ma gdje bio postavljen, uteg treba biti težak 20 grama da bi ronio 30 do 40 cm duboko. S  50 grama teškim postiže se uron do pola metra, dok olovnica od 80 grama jamči uron od cijelog metra. Ploviti je najbolje u cik-cak, a kad se pronađe plov ukjata, pravolinijski, ali ne kroz nego pored njega, što je dosta teško izvodljivo, za razliku od plovidbe u velikim krugovima oko plova. Dobro je istodobno loviti s dva pribora postavljenim  na bokove plovila. Udar ukjate je silovit, a takav je i otpor. Unatoč njemu  plijen treba izvlačiti bez velikog taktiziranja.