Nedjelja, 02 Travanj 2017 11:42

Počasni primitivizam

Piše:

I dok bi jedini i osnovni narativ nakon Jugovog osvajanja Regionalne lige trebao biti taj da je vaterpolo sport na izdisaju o čemu kazuje Jugovih +26 na završnom turniru, dakle natjecanju četiri najbolje ekipe, nešto drugo je ono što zaokuplja pažnju nakon ovog dubrovačkog Final foura. A to je već famozna svečana loža na bazenu u Gružu.

Ona je montažno sklepana i odurna, kao što je uostalom ljepljivo od gnjileži sve ono buržujski postavljeno s namjerom da odjeljuje ljude od ljudi. Ta se loža ponovo pojavila prije godinu dana, baš na Final four turniru Regionalne lige u Dubrovniku. I dok se čak vjerovalo kako je tu samo iz organizacijskih razloga za potrebe tog natjecanja ona je tu sve do danas. Nađu tu mjesto viđeniji poput svećenika, političara i poduzetnika, koje tako valjda ne smetaju ostali navijači. I ajde, već bi to bila ispričana priča da nije došlo do nove monade. U vidu toga da za vrijeme ovog završnog turnira fotoreporteri nisu smjeli prolaziti pored ovog rugla.

Dakle, ne radi se o prolaženju za vrijeme igre koje ionako nema smisla jer ometa praćenje utakmice u bazenu. Jednostavno, od točke A s jednog dijela bazena, do točke B na drugom dijelu bazenu, nije se moglo doći preko platforme na kojoj se nalazi počasna tribina niti za vrijeme pauze između četvrtina. Samim tim nije bilo moguće niti fotografirati one koji su tamo sjedili. Doduše, ajde svemir će preživjeti što je javnost ostala „uskraćena“ za „en face“ fotografije Sanje Putice, Nade Medović, Branka Bačića ili Mata Frankovića, kao i ostale odabrane po ključu lažnog sjaja.

Problem je u poruci. Možda je utopija, ali Dubrovnik, nominalno zbog svoje povijesti i slobodarskog duha, ali i sadašnjosti blistavije nego u ostatku zemlje, trebao bi biti mjerna jedinica za jednakost, kao najveće moguće zrake sunca u ljudskim životima. I tu treba ljutiti svaka destrukcija i primitivizam koji bi na bilo koji način bili upereni protiv tog i takvog života.

Ova počasna tribina samo je dokaz koliko se Dubrovnik upravo ovakvim primitivizmima odmaknuo od ideje. A odredba, odluka ili što već kako se eto kraj, kako bi rekli blentavi HRT-ovi komentatori, "uglednika iz lože" ne može proći, posebna je priča koja posebno oskvrnjuje logiku i umrvljuje dostojanstvo.