Subota, 27 Listopad 2018 11:34

Počinju radovi na izgradnji stambenih zgrada za veterane i mlade u Mokošici

Povelja o polaganju temeljnog kamena položena je danas u zemlju na gradilištu budućih stambenih zgrada za veterane Domovinskog rata i mlade Grada Dubrovnika poviše postojećih HRVI zgrada u Mokošici. Povelju su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

Inače, za izvođača radova izabrana je zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Lavčević i Lavčević - inženjering iz Splita. Ministarstvo hrvatskih branitelja u ovom projektu u 2019. godini sudjuje s 60,5 milijuna kuna, a u 2020. godini s 29,7 milijuna kuna. Grad Dubrovnik u projektu sudjeluje s 10,8 milijuna kuna. Izgradit će se tako dvije zgrade sa 108 stanova. Za veterane bit će namijenjeno 65 stanova. Preostale 43 stambene jedinice, s dodatnih 20 garažnih i parkirališnih mjesta Grad Dubrovnik će kupiti za 38 milijuna kuna od Ministarstva hrvatskih branitelja temeljem ugovora o kupoprodaji koji će se sklopiti do kraja 2018. godine.

Ministar Medved rekao je "kako je u 20 godina postojanja Ministarstva hrvatskih branitelja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupno stambeno zbrinulo 625 stradalnika Domovinskog rata".

- Dodijeljeno je 245 stanova, 347 stambenih kredita i 33 financijske potpore. Ukupna vrijednost je oko 200 milijuna kuna. U mandatu ove Vlade smo zbrinuli 33 stradalnika, od čega sedam dodjelom stanova, deset stambenih kredita te 16 financijskih potpora ukupne vrijednosti 5,2 milijuna kuna. Nažalost u DNŽ još uvijek je stambeno nezbrinuto 679 stradalnika iz Domovinskog rada od čega je njih 110 podnijelo zahtjev za dodjelu stana u Gradu Dubrovniku. Stoga poduzimamo nove korake i danas ovdje polažemo temeljni kamen za početak radova ukupne vrijednosti 93 milijuna kuna, od čega Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjeluje s 44 milijuna kuna. Ovim projektom pokazujemo da skrbimo o stradalničkoj populaciji i u skladu s rokovima koje smo propisali zakonom riješiti stambeno pitanje naše stradalničke populacije. - rekao je ministar Medved.

- Nakon niza godina konačno krećemo s rješavanjem onoga što je davno trebalo riješiti, danas okrećemo novu stranicu. Za šest mjeseci ovo će biti mjesto smijeha i budućnosti te istovremeno vraćanje dugova iz prošlosti. Naš grad je jedan od rijetkih koji nije potpunosti riješio stambeno rješavanje hrvatskih branitelja, ali do kraja mandata ćemo ga riješiti stopostotno. Ovo je tek početak. Veći dio ide u namjenu za branitelje koji su na listi prvenstva, a drugi dio za prvi dubrovački POS, mlade obitelji koji ne mogu riješiti stambeno pitanje bez da Grad osigura stambene jedinice, što će biti slučaj ovdje neposredno uz one koji su bili spremni dati život za ovaj Grad. - rekao je gradonačelnik Franković.

Zamjenica župana Žaklina Marević kazala je da je "raduje činjenica da će i mnoge mlade obitelji imati riješeno stambeno pitanje", ističući "da vodstvo Grada Dubrovnika brine o svojim sugrađanima".