Utorak, 12 Ožujak 2024 13:55

PRATI LI ŽUPANIJA ŠTO SE DOGAĐA S GORNJIM HORIZONTIMA I ZL TREBINJE

Piše:
Protiv projekta Gornji horizonti u Metkoviću se prosvjedovalo još prije 12 godina Protiv projekta Gornji horizonti u Metkoviću se prosvjedovalo još prije 12 godina Foto: Denis Jerković / CROPIX

Gornji horizonti i zračna luka kod Trebinje projekti su u u susjednoj BiH koje realizira Republika Srpska, a koji su iznimno opasni za Dubrovačko – neretvansku županiju, odnosno Malostonski zaljev, plodnu dolinu Neretve i rijeku Omblu iz koje se dubrovačko područje nabavlja pitkom vodom.

Vijećnika Nikšu Sentića (HDZ) zanimalo je prati li Županija što se događa s tim projektima, a župan Nikola Dobroslavić istaknuo je:

- Naravno da pratimo što se događa s Gornjim horizontima i sa zračnom lukom Trebinje. Naše je pravo komentirati i raditi sve što je u interesu zaštite našeg područja, a događa se u susjednoj državi. - kazao je Dobroslavić, složivši se sa Sentićem kako su ta dva projekta prijetnja našoj državi, odnosno Županiji.

- Gornji horizonti su prijetnja Županiji. To su i stručnjaci davno utvrdili. Takvo je mišljenje i naših resornih ministarstava, a mi smo o tim projektima donijeli i deklaraciju iza koje stojimo. Ti projekti su ugroza i mi po ESPO konvenciji imamo pravo intervenirati u susjedstvu i to i radimo. Iz susjedne države nas moraju uvjeriti da se po izgradnji hidroelektrana u sustavu Gornji horizonti nama neće smanjiti dotok vode, da neće ugroziti dolinu Neretve ni priobalje. - rekao je Dobroslavić, istaknuvši kako jednaku ugrozu predstavlja izgradnja zračne luke kod Trebinja.

- Zračna luka kod Trebinja je ugroza za Dubrovnik i naša ministarstva nas podržavaju i reagiraju. Ta zračna luka je izravna ugroza za podzemne vode prema Ombli i mi smo izričito protiv tog projekta. Zračna luka Trebinje je problematična prvenstveno radi zaštite okoliša, a i strateška je prijetnja.- rekao je župan Nikola Dobroslavić.