Četvrtak, 02 Studeni 2017 20:15

Pravopisne lekcije Željka Raguža

Predsjednik DUSTRA-e Željko Raguž danas je na Facebook stranicama ove stranke održao malu lekciju iz pravopisa, a koja se tiče deklinacija imena u Dubrovniku te je istaknuo kako ne može Vlaho u genitivu biti Vlahe, nego samo i jedino Vlaha.

Pa ipak, što se tiče ostatka Hrvatske, standardno zaista i jest Vlahe, no onako kako to rade Dubrovčani nije samo milozvučnije nego i praktičnije. Sve je to u svojem statusu objasnio Raguž.

Status je započeo podsjećanjem na gramatiku Bartola Kašića pa se činilo na prvu kako DUSTRA možda podsjeća na neku obljetnicu ili zove na neko predavanje

"..Dubrovnik je bio jedan od središta razvitka hrvatskog jezika i književnosti te su u njemu stvarali mnogi značajni hrvatski pjesnici, dramatičari, slikari, matematičari, fizičari i drugi učenjaci. Najstariju gramatika hrvatskog književnog jezika napisao je isusovac Bartol Kašić početkom 17. stoljeća: knjiga je objavljena u Rimu 1604. godine (tj. nedugo nakon prve gramatike engleskog jezika koju je William Bullokar objavio 1586. godine, te približno stoljeće i pol prije prvih gramatika ruskog jezika) pod imenom Institutionum linguae illyricae (Ustroj ilirskoga/hrvatskoga jezika): oslanjajući se na stoljetnu tradiciju hrvatskog pisanja na sva tri narječja, on se većinom oslanja na novoštokavsku jekavicu (koju zove "dubrovačkim" govorom) na koju 1630.-ih godina prevodi Bibliju, te u ono doba po hrvatskim zemljama znatno raširenije štokavske ikavice (koju Kašić zove "bosanskim" govorom), kojom piše svoj Ritual Rimski (službena zbirka tekstova i uputa za bogoslužje) iz 1640. godine." - uvodno je napisao Raguž.

A tada je i došao do poante:

"Zašto je još uvijek u 90% lijepe naše ispravno reći idem kod Ive, Pere, Mile, Mare itd. pa se ti misli je li se ide kod Mare ili Mara, Ive ili Iva?! Ako je ime IvO (Andrić), onda su romani IvA (Andrića), a ako je ime IvE (Andrić), onda su romani IvE (Andrića), a pošto je IvO, a ne IvA onda su romani IvA Andrića..." - zaključio je Željko Raguž.

Tko zna što ga je potaklo na ovo, no svakako zvučao je jako izritirano navikom pisanja, odnosno izgovaranja imena koja se njeguje u ostatku države. Šteta samo što puno njih koji u Dubrovniku i žive, također ne primjenjuju u praksi ovo pravilo koje je Raguž napisao.

V.Salvia