Petak, 18 Kolovoz 2017 22:46

Prepuno kino Jadran na premijeri Benićeve "Storije o neponovljivima"

U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, premijerna projekcija HTV-ove dokumentarne serije autora Vedrana Benića "Storije o neponovljivima - o dubrovačkim oriđinalima, boemima, osobenjacima i drugim vlastitim unikatima" održana je večeras u prepunom Ljetnom kinu Jadran. Za pogledati premijeru doslovno se tražilo mjesto više, a puno građana stalo je i na nogama. Na koncu, spontano došlo je do odluke da se za sve one koji nisu uspjeli ući u Jadran, održi još jedna projekcija, održana također večeras.

Dokumentarna serija „Storije o neponovljivima“ u sedam se polusatnih nastavaka bavi temom dubrovačkih oriđinala, boema i osobenjaka, odnosno vlastitih unikata kako ih je u pjesmi „Balada neponovljivijeh“ nazvao Luko Paljetak, odakle i podnaslov serijala.

Večeras je prikazan uvodni i završni dio serijala. Benić, koji je i scenarist, narator i urednik serijala, kazao je "kako je sudeći po broju gledatelja očito pogođena tema".

- Očito je ova tema u srcima Dubrovčana, kao i svi ovi dragi ljudi kojima večeras odavamo počast. Serija je jedno sentimentalno putovanje u Dubrovnik koji je nekad bio. Očito su to svi vidjeli i shvatili i rado pohodili ovu premijernu projekciju. - rekao je Vedran Benić

- Što se mene tiče, ova dokumentarna serija se snimala cijeli život. Od početka sam živio s nekim od tih likova, ozbiljnije sam o tome počeo razmišljati prije pet, šest godina, a intenzivno raditi oko dvije godine. - objasnio je Benić.

Redatelj je Lukša Benić. Snimatelj je Željko Galov, montažer Dominik Miljak, a izvršna producentica serije je Marija Kosor. Serija je snimljena u produkciji HRT centra Dubrovnik za Odjel Dokumentarne produkcije HRT-a. Autor originalne glazbe za dokumentarac u nastavcima je Vicko Dragojević, voditelj dubrovačke klape Kaše koja je također večeras nastupila.

V.Salvia