Petak, 12 Travanj 2024 21:03

PRIMAMLJIVANJE POBOLJŠAVA ULOV, EVO KAKO TO RADITI U RIBOLOVU S OBALE

Piše:

Uspješnost stacionarnog, ribolova udicom na mjestu znatno se može poboljšati primamljivanjem, ali samo ako se to radi na ispravan način - tako da se primama, abrum, plasira točno na poziciju i dubinu na kojim se lovi. To je često veoma teško, posebno u ribolovu s obale.

Najteže je precizno i dovoljno daleko odbaciti primamu koja se mora raspasti na površini ili prije nego što stigne do dna. Takvu, rastresitu i mekanu primamu iz ruke je moguće odbaciti tek nekoliko metara, a najkompaktniju tek do desetak metara daleko, što je najčešće nedovoljno. Osim toga, bacanje rukom je nehigijensko bez upotrebe rukavice, a i uz njenu upotrebu primama se prenosi na dijelove pribora, prlja ih, oštećuje, a može i ometati njihov pravilan rad.

Svi ti problemi mogu se izbjeći upotrebom raznih pomagala. Neka od njih može izraditi svaki udičar, čak i tijekom ribolova. Najjednostavnije među tim pomagalima je- lopatica za bacanje primame. Iako ima i onih za daleka bacanja, lopatica u pravilu služi za primamljivanje na malim udaljenostima, do 15- 20 metara, ovisno o kompaktnosti primame, vještini ribolovca ali i dužini njene drške, koja se kreće od 20-tak do 70-tak centimetara.

abrum 120424 1 min

Posuda lopatice može imati razne oblike, ali je ona najčešća poput uzdužno prepolovljene uske boce, s ili bez dna, te s ili bez rupica, ovisno o gustoći primame čijem je bacanju namijenjena. Zato umjesto kupovne može dobro poslužiti i lopatica izrađena od plastične boce i štapa, kao što je prikazano crtežom. Pravi se tako da se bocu željene veličine treba presjeći na pola pod kutom od 45 stupnjeva i gornjim krajem bez čepa nataknuti na štap dugačak oko pola metra. S tako izrađenom lovi se kao i kupovnom lopaticom- s napunjenom se zamahne ispod ruke, kao što je prikazano na drugom dijelu crteža, i odbaci na željeno mjesto. Na taj način rastresita primama može se daleko i precizno odbaciti, a što je najbitnije, ona pada na vrlo usko područje.

Primama se puno dalje može odbaciti pomoću još jednog improviziranog pomagala - papirnate vrećice, pod uvjetom da je primama suha ili tek vlažna. To se može uraditi štapom ili iz ruke, na isti način kako se odbacuje mamac. Najbolje je rabiti kakav stari štap s rolom velike težine bacanja. Prethodno treba napunjenu vrećicu dobro zatvoriti i zavezati za strunu. Nakon odbacivanja, ako odbačaj nije precizan, primama se najčešće može izvući iz mora i prepakirati u suhu vrećicu. Ako je vrećica pala na željeno mjesto, treba pričekati nekoliko minuta da se papir nakvasi i vrećica omekša, a zatim je potrebno povući strunu, kao kad se snažno kontrira. Primama i manji dio vrećice ostat će na dnu, a ostatak papira će se izvući sa strunom. Umjesto vrećice, za manje količine primame, odnosno za bacanje štapom manje težine bacanja, koristiti se mogu i papirnati ubrusi, ali s njima treba biti posebno oprezan, jer su na vlagu znatno osjetljiviji od vrećica pa se vrlo brzo raspadaju, čak i od vlažne primame.

pva abrum 120424 min

Umjesto papirnatih mogu se rabiti vrećice, ali i mrežice od „PVA“, polivinil alkohola, plastike koja se raspada u vodi. No, ti proizvodi namijeni primamljivanju suhim tvarima su relativno skupi, a i teško ih je naći u našim primorskim prodavaonicama ribolovne opreme. Pri upotrebi vrećice treba paziti da u njoj ne ostane zraka. Ako se to dogodi, vrećicu treba izbušiti iglom pa stiskati da zrak iziđe.

Prednost „PVA“ vrećice i mrežice u odnosu na papirnatu vrećicu jest što se s njima mogu zajedno odbacivati mamac i primama i tako postići da oni na dnu leži skupa zbog čega će ribe brže prilazi k mamcu. Osim primame i mamaca s udicom, u njih se može postaviti i cijeli sistem (privez, olovnica, vrtilice…) i odbaciti, a da ne dođe do njegovog uvrtanja i zapinjanja oko predveza i osnovne strune.