Petak, 09 Lipanj 2017 12:23

Širun, poslastica za grabljivice

Piše:

U tijeku je sezona dobrog priobalnog lova širuna, jedne od najbrojnijih jadranskih plavih riba. U najčešće obilatom lovu te ribe uživat će mnogi, ali rijetki će je koristiti kao mamac. To je posve pogrešno jer širun posjeduje sve osobine dobrog mamca - vrlo je privlačan ribama zbog velikog postotka masnoće, odnosno ulja koje uz to i intenzivno miriše, dobro se drži na udici, nadjenut cijeli dugo živi….

U Jadranu obitava tri vrste širuna - dubinski, pučinski i golemi. Razlikuju se samo po dimenzijama, boji i sitnim detaljima u izgledu, ali su svi podjednako dobri za mamčenje.

Nekada su naši lignjolovci širuna postavljali na peškafondo, tradicionalni lignjarić u obliku štapića s vijencem iglica. Također, koristili su ga za nadijevanje parangala osobito onih namijenjenih lovu divljači na mekanom dnu. Razlog tome jest njegova dosta velika čvrstoća zbog čega se dobro i dugo drži na udici. No, osim goluba, grdobine, raže i kučaka, za širunom će vrlo rado posegnuti i puni cjenjenije ribe poput smuduta, zubaca, kijerne, gruja, murine ili orhana. 
sirunkaomamac2Sve te, a i neke druge ribe mogu se loviti teškim ometcem, bulentinom te pendulom namamčenim cijelim ili širunom izrezane na manje ili veće komadiće ili filete. Cijele, žive ili uginule, osim za lov veoma krupnih grabljivca - morskih kučaka, tuna, luca, polanda i njihovih srodnika čekanjem na dnu i puštanjem u morsku struju (driftingom), širun se koristi za lov cijenjene bijele ribe - zubaca, pagra, krunaša, kijerne, ovrate, smuduta… Smudut će pritom radije posegnuti za mamcem koji  se počeo kvariti nego za posve svježim.

Manji ili veći komadi i fileti širuna odlični su mamci kako za krupne tako i srednje te sitne grabljivice i mirne ribe. U lovu plovkom vrnuta, iglice, uklate i drugih sličnih vrsta pa čak i njega samog, s velikim se uspjehom koriste fileti otkinuti s trbuha ili boka širuna.

Živi širun je odličan mamac u ribolovu čekanjem s obale ili iz plovila. Smudut, lica, strijeljka, lampuga, polanda i druge grabljivce njime se mogu hvatati pomoću plovka ili tehnikom slobodne strune, odnosno puštanjem ribica da izvlače strunu s kalema i udaljavajući se od obale „traže“ grabljivicu.

Iz plovila se živim širunom na više načina u površinskim i srednjim vodenim slojevima. Posebno je dobar za lov pendulom Osim zbog dobrog držanja, pogodan je i zbog vitalnosti na udici. Nadjenut će poživjeti puno duže nego ostale ribe koje se rabe za lov potezanjem. Štoviše, dugo će živjeti i pri potezanju brže od čvora i pol, što ne može preživjeti niti jedan drugi mamac, osim skuše.
sirunkaomamac3Uz sve to, širun bolje od većine riba podnosi i naglu promjenu temperaturu mora te pad koncentracije kisika u njoj pa se danima u njoj može čuvati prije mamčenja. Tako se malo jato širuna do nadijevanja može dugo držati i u običnoj kanti zapremine 50 litara, napunjene do tri četvrtine, uz povremenu, barem jednom dnevno, zamjenu manjeg dijela mora.

Vitalni širun, ma kako namamčen, stalno se pokušava osloboditi pa neprestano trese pribor, a te vibracije grabljivice osjete i na velikoj daljini. Osim vibracija, pokretima širun uzrokuje i bljeskanje svoga tijela, što dodatno provocira grabljivice. Zbog bljeskanja ga je zato dobro, čak i uginulog, koristiti u ribolovu čekanjem na tamnim ili travnatim terenima.

U penduli cijeli širun težak do 150 grama optimalan je za lov lice, smuduta i zubaca, dok su veći bolji za lov orhana. Osim cijelog, na pendulu se može postaviti i dio širuna, najbolje filet. Posebno onaj izrezan s boka. Naime, koža širuna, osobito u predjelu dvostrukog loma okoštane bočne linije, veoma je žilava. Zato se može rabiti za penduližanje brojnih riba, počevši od samog širuna, preko iglice do smuduta. Za tu se svrhu rabi traka kože s mesom, ali se smuduti bolje love samom kožom.

Iako im nije svakodnevna hrana, za mesom širuna posegnut će i druge ribe. Zato se njegovo meso u obliku trake ili komadića može rabiti u lovu svih usnača i većine sparida, te ostalih riba.