Četvrtak, 25 Listopad 2018 12:27

Što se događa s desnicom u Gradu? Marković i Šimunović smatraju da je problem u podjelama, Vukotić kaže da ekstrem ne donosi rezultate

Piše:

Stranke desnog predznaka, kako na državnom nivou, a tako i dubrovačkom u principu doživljavaju neuspjehe na izborima što je u neskladu s europskim trendom gdje ovakve stranke bilježe porast u potpori građana.

Dakle, niti dubrovački politički prostor nije bitno drugačiji od onog državnog, gdje ustvari stranke desnice mogu ući u predstavničko tijelo građana kroz neku koaliciju, što jasno dovodi u pitanje njihovu samu političku opstojnost u Gradu Dubrovniku.

MARKOVIĆ (HRAST): KLJUČ U UJEDINJENJU

Trenutno, upravo na račun koalicije faktor u dubrovačkom političkom životu je Hrast kojega u Gradu vodi Krešimir Marković, a koji je postao i gradski vijećnik, što za ipak malu i relativno novu stranku predstavlja uspjeh.
- Naš odnos s HDZ-om je dobar, od početka je dobar i taj odnos se nastavio i kvalitetno se razvija. Što će biti poslije, ne mogu predviđati, ali za sad je odnos dobar i kvalitetan. Oni su tražili suradnju, mi smo pristali. - kazao je Marković za portal Dubrovnikpress.hr.
kresimirmarkovic1No, neizbježno pitanje je može li Hrast sam polučiti značajan rezultat na izborima.
- Morat ćemo donijeti tu odluku. Mislim da kad je nešto dobro, a naš odnos s HDZ-om je dobar to ne treba mijenjati. No, mi ćemo vidjeti kako ćemo na izbore izaći. Za sad HDZ očito smatra da smo im mi dodatna snaga za biračko tijelo u Gradu Dubrovniku. - naveo je Marković.

Odgovorio je na pitanje što smatra glavnim uzrokom da stranke desnog predznaka ne mogu polučiti bolje rezultate.
- Desne stranke bi mogle biti kvalitetnije organizirane, isto kao i stranke lijevog predznaka. Moglo se drugačijim pristupom više ostvariti. Ali, da bi se to postiglo trebalo na drugačiji način djelovati. Izlaziti u javnost kao jedna opcija, ujediniti se. Mislim da je u podjeli glavni problem dosadašnjih neuspjeha. - zaključio je Marković, koji je naveo kako Hrast u Gradu Dubrovniku ima oko 50 članova.

ŠIMUNOVIĆ (HSP AS): PRAVA DESNICA ĆE UVIJEK IMATI SVOJ PROSTOR

Ono što su HDZ-u sad Marković i Hrast, nekoć su bili HSP AS i njegov predsjednik Ivan Šimunović, koji je također zahvaljujući koaliciji s HDZ-om uživao ulogu dubrovačkog gradskog vijećnika.
- Nas sad nema u Gradskom vijeću Vijeću, ovaj put nismo zastupljeni. Ali, mi djelujemo kako smo djelovali, pokušavamo se pripremati za izbore koji će biti za dvije godine, ako možda ne i prije toga. A brzo su i europski izbori. - naveo je Šimunović, kazavši kako u županiji HSP AS broji 450 članova, a u Gradu Dubrovniku njih 120.
ivansimunovic1- Dakle, to je neki okvir koji je bio i svih prijašnjih godina. Moram vjerovati i vjerujem da postoji prostor za HSP AS u Dubrovniku. Vidimo da desnica dobiva značajne glasove diljem Europe. Taj omjer je realan, tu se radi od nekih od pet do 15 posto glasova. Šansa za rastom je i u neradu aktualne vlasti. Vjerujem da možemo računati na pet, sedam ili devet posto glasova na izbora. Nažalost, u nas je desnica raštrkana, ali mislim da se to treba "porihtati" i da će prava desnica uvijek imati svoj prostor. - precizirao je predsjednik dubrovačkog HSP-a AS Ivan Šimunović.

VUKOTIĆ: NAPOKON JE DOŠLO VRIJEME DA DESNE I LIJE STRANKE NISU POTREBNE

Zanimljiv sugovornik na temu političkih prilika i neprilika je Slobodan Vukotić, inače bivši predsjednik dubrovačkog HSP AS, ispred kojega je također djelovao kao gradski vijećnik Grada Dubrovnika.

Dakle, radi se o osobi koja je djelovala kao predsjednik stranke desne preferencije, a koju trenutne političke dužnosti ne sprječavaju da kaže ono što misli.
- Mišljenja sam da je došlo vrijeme u kojem napokon i desne i lijeve političke stranke nisu potrebne! Svi se trebaju okrenuti gospodarstvu, razvojnim projektima, borbi protiv korupcije i kriminala, posebno u državnim institucijama. Glasači očito shvaćaju da se treba okrenuti razvoju, a ne nekakvim podjelama na lijeve ili desna. Ne mislim da se neka ekstremno politička opcija može vratiti na političku scenu, osim onih koji će se zauzeti za razvij u svojim zajednicama. - objasnio je Vukotić.
slvuk- Pazite, nije suvišno niti loše voljeti domovinu, voljeti svoj dom, ali bilo kakva ekstremna politika ne može dovesti do rezultata, niti politička stranka ekstremno desnog predznaka može pronaći svoje mjesto na političkoj sceni. - rezolutan je Vukotić.

Objasnio je i zašto smatra da su te stranke izgubile dio članstva.
- Recimo da su neki pravaških pretenzija ušli u politiku da se obračunaju s korupcijom i kriminalu poglavito u HDZ-u, ali i SDP-u. Ta manjina je naposljetku ulazila u koalicije s HDZ-om i shvatila da ne može ništa promijeniti. Onda su se i povukli. Nažalost, apatično je stanje na političkoj sceni, bez obzira o kome se radilo. Mislim da su ljudi izgubili volju da se nešto može promijeniti dok su ovakvi na vlasti. - zaključio je za portal Dubrovnikpress.hr nekadašnji predsjednik dubrovačkog HSP AS Slobodan Vukotić.