Petak, 28 Srpanj 2017 21:38

Što se obilatije primamljuje to se bogatije lovi

Piše:

Oni koji love udicom znaju da je primamljivanje važan čimbenik uspješnosti takvog ribolov. Iskusni udičari tvrde da se primamljivanjem može i poduplati količina ulova, ali samo ako se postupa na ispravan način i s prikladnom primamom. Pogrešnim postupanjem, pak, ne samo što se neće postići željeni učinci nego oni mogu biti  negativni.

Jedna od najvećih pogrešaka vezanih uz primamljivanje posljedica je zablude velike većine ribolovaca. Naime, dominantno je mišljenje da što je neka voda bogatija ribljom hranom da to ribe u njoj slabije uzimaju mamac jer su navodno, uvijek site pa zato na takvim vodama treba loviti bez ili s minimum primamljivanja.

Do posve suprotnih spoznaja došli su znanstvenici proučavajući u duljem razdoblju fenomen gladi slatkovodnih i morskih riba. Rezultati istraživanja pokazuju da obilje hrane u vodi povećava riblji apetit! Ribe u vodi bogatijoj hranom puno se više vremena hrane od onih koje imaju manje hrane.

Pogrešno je i dominantno mišljenje da je najbolje primamljivati onim čime se lovi. To ima prednosti, ali još i više mana. Najbolje je primamljivati posebno za to pravljenom smjesama jer ne samo što su učinkovitije nego se lakše čuvaju i transportiraju, a nerijetko su i jeftinije od mamaca.
F18706 PrimamljivanjeSastav, oblik ali i način plasmana takvih smjesa između ostalog ovisi i o veličini riba koje se žele primamiti. Nastavak teksta se odnosi na smjese namijenjene primamljivanju malim i srednjim ribama.

Da bi primamljivanje bilo uspješno, osim izraditi kvalitetnu primame nužna je precizno je plasirati u onaj dio lovne zone i vodenog stuba gdje je postavljen mamac. To nije moguće svuda uraditi samo s jednom pa je nužno praviti razne vrste primame - za površinsko, pola dna, i pridneno primamljivanje.

Površinska se primama mora raspadati i što duže zadržavati tek nekoliko centimetara ispod površine. Zato se izrađuje od što sitnijih čestica i obilato raskvasiti. Kvašenje, smanjenje kompaktnosti, primame izvodi se vodom ili, još bolje, mlijekom, koje je i samo primama, kako mirisom tako i vidljivošću. Osnovni sastojci ove primame su fino samljeveni osušeni bijeli kruh, dvopek ili krušne mrvice, mlijeko u prahu (oko 10%) , brašno od sira i kozice (5- 10%). Uz njih, kao mirisi u površinske se primame dodaje samljeveno sjeme korijandera i koromača te korice cimeta. Dobar miris se postiže i ako se krušne mrvice lagano zapeku i pećnici. Svim se tim tvarima pod površinom primamljuju cipli, rjeđe gavun, te još neke manje brojne ribe.
F394 PrimamljivanjeU srednjem sloju mora na bolje uzimanje hrane najčešće se potiču bukva, ušata, šarun i  i skuša. Da bi do njih stigla, primama se mora kasnije raspadati, a to je moguće samo ako nije od brašnastih nego malo krupnijih sastojaka. To je najčešće samljevena srdela, slana ili svježa, s dodatkom sitne soli. Drugi obvezno sastojak jesu mekinje. Osim osnovnih, nužne su i tvari koje će ih držati na okupu dok ne potonu na željnu dubinu. Nekada se za to koristilo samo riblje ulje, a danas se rabe fino samljevene mekinje ili ljepljivi glutaminati. Osim toga, reguliranje dubine na kojoj će se primama raspasti i zadržati vrši se i razrjeđivanjem vodom ili, rjeđe, mlijekom.

Mada se koristi i za primamljivanje najcjenjenijih riba, dubinska se primama najčešće na dno polaže zbog primamljivanja pridnenih vrsta cipala. Radi se to relativno gustom masom koju najčešće čine samljevene srdele pomiješane s tijestom od bijelog kruha. Toj se smjesi dodaje riblje (do čak 20 %) i brašno od sira te kikirikija. Kao vezivo se najčešće rabi kukuruzno i brašno od riže. Za dodatno provociranje čula mirisa riba dodaju se kakao prah, riblje brašno, samljeveni korijander, komorač i češnjak, glutamin (5%)…Zbog njihovih učinkovitosti isplati se malo pomučiti i pribaviti sastojke kojih nema u svakom kućanstvu i dućanu. Tako se, primjerice, kalcijev karbonat (talk) može naći u prodavaonicama za vinare, ljubitelje životinja, a plod komorača lako nabrati na neobrađenom zemljištu. No, i bez tih specijalnih sastojaka primame su vrlo učinkovite.
F18798Kad se lovi na većim dubinama, za primamljivanje na dnu, čak i u srednjim slojevima, primama mora biti puno kompaktnija nego za primamljivanje u ribolovu s i uz obalu. Takvu je najlakše napraviti dodavanjem u smjesu veće ili manje količine pijeska i zemlje, najbolje glina jer je masna, zbog čega poboljšava kompaktnost primame. Osim toga, glina raspadanjem u vodi stvara uočljive i mirisne „oblake“.

Na dno je primamu najlakše spustiti nakon što se oblikuje u kuglu primjerene veličine. Odlično je rješenje, čak i za primamljivanje na pola dna, primamu staviti u papirnatu vrećicu koja se zatim konopom spusti na željeno mjesto pa snažno protrese da vrećica pukne i iz nje ispadne primama. Na taj se način na bilo koju dubinu može spustiti čak i vrlo rastresita, kašasta ili prašnjava primama.