Četvrtak, 20 Prosinac 2018 11:38

Sudac Srđan Gavranić: Povratak Trgovačkog suda olakšat će nam posao, sve je išlo preko Splita, mi smo u Dubrovniku nabavljali samo WC papir

Piše:

Veliki broj stečajeva koje je ovaj sud riješio ukazuje da smo mi na neki način pročistili gospodarstvo, u kontekstu toga vjerujem da ćemo od 1. siječnja još više poboljšati stanje te biti servis gospodarstvenicima, rekao je na konferenciji za novinare sudac ovlašten za poslove sudske uprave u Trgovačkom sudu u Dubrovniku u osnivanju Srđan Gavranić.

Dakle, Trgovački sud u Dubrovniku ponovo će od 1. siječnja započeti sa samostalnim radom. Trgovački sud u Dubrovniku kao samostalan s radom je prestao još u siječnju 2011. godine. Gavranić je kazao kako će na Trgovačkom sudu u Dubrovniku uz predsjednika biti tu i četiri suca te jedan sudski savjetnik, istaknuvši "kako vjeruje da je to dovoljno".
- Prije svega značit će nam to uštede u poštarini, uštede u dijelu koji se odnosi na internu komunikaciju. Mi smo sa Zagrebom komunicirali preko Splita. Imali smo izvanrednu suradnju sa Splitom, ali ipak je tu bilo tehničkih problema, nastojali smo da budu što manje vidljivi. Recimo, spisi o stečajevima dolazili su u Split, pa nama u Dubrovnik, a mi smo ih poštom vraćali u Split. U tom jednom dijelu dolazi do olakšanja i rasterećenja administrativno-tehničkih poslova. Mi smo u Dubrovniku nabavljali jednu jedinu stvar. Možda smiješno zvuči, ali radi se o WC papiru. Drugo je sve dolazilo preko Splita, nama će to biti sad veliko olakšanje, a korist će imati i naši poduzetnici. - rekao je Gavranić.

- U samoj praksi ne mislim da će se nešto značajno promijeniti, postoji trend bržeg rješavanja sporova. Kao prvostupanjski sudovi mi smo 75 posto toga rješavali  unutar godinu dana. Najveći problem je da se dugo čeka odluka po žalbi, ali i to je značajno smanjeno. Moja percepcija trgovačkog suda je da oni trebaju biti kao hitna pomoć, o njima ovisi gospodarstvo. - naveo je Gavranić.

Kazao je kako su suci Trgovačkog suda u Dubrovniku za rješavali i sporove iz Splitsko-dalmatinske županije.
- U zadnje 2,5 godine dobili smo 580 predmeta stečajnih dužnika s područja Splitsko-dalmatinske županije. Riješili smo njih 420, a jedan veliki broj ih je pred zaključenjem i bit će zaključen u prvom tromjesečju 2019. Što se tiče naše županije, dobili smo 1458 stečajeva za isto vrijeme, od kojih smo 1043 riješili. Nije sve tako crno. Danas je loš trenutak da pravosuđe govori o nečemu s obzirom na ovo što se događa, ali mediji vole isticati loše strane.  No, osjećam potrebu za reći i da je nešto pozitivno. - objasnio je Gavranić.

Što se tiče stečajeva u Dubrovniku, Gavranić je kazao:
- Puno je tu velikih stečajnih postupaka riješeno. Recimo, GP Dubrovnik je moj predmet, praktički je gotov već tri godine, ali iz formalnih razloga nije zaključen jer se čekaju odluke Državne uprave o povratu imovine, dok to ne razriješimo ne možemo zatvoriti slučaj. Dakle, radilo se puno tih postupaka, neki su duže trajali, ali ne mogu se tu okriviti suci, predmet ovisi o puno faktora. Svakako, što se tiče stečajeva, u dobroj smo situaciji jer je puno toga riješeno. - zaključio je sudac ovlašten za poslove sudske uprave u Trgovačkom sudu u Dubrovniku u osnivanju Srđan Gavranić.