Četvrtak, 02 Veljača 2023 14:06

Svečana sjednica Grada Dubrovnika; dodijeljena javna priznanja

Svečana sjednica Grada Dubrovnika; dodijeljena javna priznanja Foto: Grad Dubrovnik

Uz dan Grada Dubrovnika i Festu svetoga Vlaha ovogodišnjim laureatima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika dodijeljena su javna priznanja.

U pismu koje je uputio, akademski slikar Josip Pino Trostmann naveo je kako mu zdravstveno stanje ne dopušta da nazoči svečanoj sjednici. Zahvalivši na dodijeljenoj nagradi za životno djelo Pino Trostmann naveo je kako će i pored poodmakle dobi i narušenoga zdravlja, nastojati i dalje svojim djelima i koloritom slikati jedini nam grad.

Počasnim građaninom Grada Dubrovnika posmrtno je proglašen Francesco Cossiga za iznimne zasluge i značajne humanitarne aktivnosti za vrijeme Domovinskog rata.

Franceco Cossiga bio je talijanski pravnik, pedagog i političar. U vrijeme početka Domovinskog rata bio je predsjednik Republike Italije.

Sin pokojnog talijanskog predsjendika Giuseppe Cossiga, koji zbog neodgodivih obevza nije nazočio svečanoj sjednici, u pismu je naveo kako će posjetiti Grad Dubrovnik te se zahvalio na priznanju dodijeljenom njegovu ocu.

Za iznimna postignuća u obnovi, zaštiti i promociji dubrovačke i hrvatske kulturne baštine nagrada je dodijeljena lady Jadranki Beresford - Peirse dok je nagradu za izniman doprinos u promociji povijesne istine u Domovinskom ratu dobio Paul Davies.

Ante Delija dobitnik je nagrade za izniman doprinos sportu grada Dubrovnika dok je nagrada za dugogodišnji predani humanitarni rad, prijateljstvo i promociju Dubrovnika dodijeljena Fredu i Phyllis Meurer.

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik dobila je nagradu za izniman doprinos u razvoju turističkog obrazovanja u Dubrovniku.

Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo dodijeljena je Josipu Pinu Trostmannu za iznimna umjetnička postignuća i dugogodišnji pedagoški rad. Njegovu sinu Teu Trostmannu nagradu je uručio gradonačelnik Mato Franković

U ime nagrađenih uzvanicima se obratila lady Jadranka Beresford Pierse, kratko istaknuvši kako je Dubrovnik inspiracija, dodavši kako je naše materijalno i nematerijano nasljeđe neponovljivo.

nm