Nedjelja, 12 Ožujak 2023 15:06

Terezina Orlić: Jedino Grad Dubrovnik nema vremensko ograničenje za vijećnička pitanja

Piše:
Terezina Orlić Terezina Orlić Foto: dpp/arhiva

Dok vijećnici srđevaca i Nove ljevice Marko Giljača i Igra Šain Kovačević najavljuju kako će već za sjednicu koja je zakazana za ponedjeljak uputiti prijedlog izmjena Poslovnika jer vijećnici u sat vremena određenih za postavljanje vijećničkih pitanja ne mogu svi doći na red, predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić, koja taj prijedlog još nije dobila, ističe kako sjednice vodi po Poslovniku.

- Zaista se držimo Poslovnika prema kojemu su vijećnička pitanja ograničena na sat vremena i vodim računa da se za postavljanje pitanje javi jednak broj oporbenih i vladajućih vijećnika. - kazala je Orlić i dodala kako razumije primjedbe oporbenih vijećnika.

- Doista razumijem vijećnike, pogotovo oporbu, koja želi s javnosti, sa svojim biračkim tijelom iskomunicirati probleme za koje smatraju da ih treba riješiti. To mi je potpuno jasno. - rekla je Orlić i dodala kako treba pronaći kvalitetno rješenje oko vijećničkih pitanja.

- Mi u Županijskoj skupštini imamo veliki broj vijećnika koji na sjednice dolaze iz udaljenih područja, sjednice u prosjeku traju pet, šest sati, a nama se događa da već nakon četiri sata, nakon stanke, većina vijećnika koji nisu iz Dubrovnika kreću prema svojim kućama. Dakle, osim vijećničkih pitanja treba odraditi i rasprave po ostalim točkama dnevnog reda. - rekla je Orlić i dodala kako oko vijećničkih pitanja treba naći najbolje rješenje.

- Moramo razgovarati i naći nabolje rješenje, možda možemo smanjiti broj pitanja koje vijećnici mogu postavljati. Ipak, ne bih brzala sa zaključcima dok o tome ne povedemo raspravu. Inače, gledala sam poslovnike drugih županijskih skupština pa i nekih gradskih vijeća i iz onoga što sam vidjela, moram reći kako jedino Gradsko vijeće Grada Dubrovnika nema to vremensko ograničenje u vijećničkim pitanjima. - rekla je predsjednica Skupštine Dubovačko – neretavanske županije Terezina Orlić.