Subota, 10 Lipanj 2017 18:10

U Stonu nagrađeni najbolji dječji radovi na temu sustava civilne zaštite

Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik uz pokroviteljstvo Općine Ston u petak je u Kneževom dvoru u Stonu dodijelio priznanja najboljim radovima djece i mladih iz Dubrovačko-neretvanske županije pristiglih na Natječaj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Radi se o natječaju za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite, a ima za cilj podizanje svijesti o postojanju rizika od katastrofa. Teme za izradu radova vezane su za prirodne i tehničko - tehnološke nesreće i katastrofe koje se pojavljuju u Hrvatskoj i u svijetu, kao i uz djelovanje žurnih službi.

Svečanost i izložbu u Kneževom dvoru u Stonu otvorila je pročelnica PUZS Dubrovnik Ana Miličić, zahvalivši načelniku Općine Ston Vedranu Antunici na domaćinstvu ali i svoj djeci, njihovim mentorima, roditeljima i gostima koji su u Ston došli iz različitih krajeva županije. Svečanost svojim dolaskom uveličali i predstavnici Policijske postaje Ston, HGSS Stanice Dubrovnik te neizostavno vatrogasci, kao najčešći motiv pristiglih dječjih radova.

U kategoriji likovnih radova djece starije predškolske dobi treće mjesto osvojila je Patricija Dropulić, polaznica Dječjeg vrtića Ploče – PV Staševica, drugo mjesto osvojio je Nikola Bulum iz Dječjeg vrtića Metković, dok je prvo mjesto osvojila Dora Kukuljica iz Dječjeg vrtića „Škatulica" iz Dubrovnika naslikavši „Sudar".

U kategoriji likovnih radova učenika i učenica osnovnih škola od I. do IV. razreda treću nagradu osvojila je Petra Milošević, učenica 1. razreda OŠ Lapad - PŠ Montovjerna iz Dubrovnika, drugu nagradu osvojila je Petra Cvjetanović, učenica 4. razreda OŠ Ston, dok je dobitnik prve nagrade Maroje Mašković, učenik prvog razreda OŠ Župa Dubrovačka s radom „Potres".

U kategoriji literarnih radova od I. do IV. razreda osnovnih škola treću nagradu osvojila je Bruna Bukvić, drugo mjesto Marina Aletić, dok je prvo mjesto pripalo Niki Alamat za njen „Put na planinu" , sve učenice 4. razreda PŠ Montovjerna iz Dubrovnika.

U kategoriji likovnih radova učenika i učenica osnovnih škola od V. do VIII. razreda treću nagradu osvojio je Vito Favro, učenik petog razreda OŠ Petra Kanavelića iz Korčule, drugo mjesto pripalo je Mariji Penjak, učenici 6. razreda OŠ Petra Kanavelića, a prvu nagradu osvojila je Ivana Tolj, učenica 8. razreda OŠ Orebić naslikavši šumski požar pod nazivom „Posljedica ljudske nepažnje".

U kategoriji literarnih radova od petog do osmog razreda treću nagradu osvojila je Martina Radić, učenica 5. Razreda OŠ Ston, drugu nagradu osvojila je Ilia Letunić, učenica 5. razreda OŠ Gruda, dok je prvu nagradu osvojila Nika Matana, učenica 5. razreda OŠ Lapad, za sastav „Katastrofa u Dubrovniku".

U kategoriji likovnih radova učenica i učenika s posebnim obrazovnim potrebama treće mjesto osvojio je Tomislav Đuraš, učenik 7. razreda OŠ Gruda, drugo mjesto osvojila je Ana Vatrić, učenica 8. Razreda, također iz OŠ Gruda, dok je prvo mjesto osvojio Frane Markota, učenik 7. razreda OŠ Don Mihovila Pavlinovića koji je uz pomoć svojih prijatelja iz posebnog odjela izradio prekrasno „Vatrogasno vozilo".

Dobitnicima su uručena Priznanja i simbolični pokloni Državne uprave za zaštitu i spašavanje, dok su svečanost posebno uveličali učenici OŠ Ston i mališani Dječjeg vrtića Škatulica iz Dubrovnika koji su program obogatili pjesmom, recitacijom i plesom.

Zahvaljujući iznimnom angažmanu pročelnice JUO Općine Ston Valentine Vitković preko 200 likovnih radova izloženo je u Kneževom dvoru i tamo će se moći razgledati do kraja tjedna.

DPP