Petak, 16 Lipanj 2017 10:28

U vrelini ljetne noći kantor će na abrum doći

Piše:

Noćni lov udicom iz barke bez dvojbe je jedan od najsportskijih načina sportsko- rekreativnog ribolova. U njemu je čovjeku, kao izrazito dnevnom lovcu, otežan, ponekad čak i posve onemogućen vizualni kontakt, ne samo s lovinom nego i ribičkim priborom, mamcem… To je osobito izraženo u lovu riba koje obitavaju daleko pod površinom.

Jedna od takvih riba je i kantor ili kantar. On je, osim po mjesečini, ponekad aktivan i po mraku, a kad nije može se isprovocirati da počne s hranjenjem. To je posebno moguće u toplijem dijelu godine na plićim pozicijama, osobito brakovima. Idealne pozicije su brakovi kojima vrhovi dosežu na samo pet, a nisu na više od 20 metara pod površinom mora.

Praktično uvijek spremnog na hranjenje, kantora je isprovocirati vrlo lako primamljivanjem, abrumavanjem ili brumanjem. U tu je svrhu najbolje koristi sitno isjeckane srdele, zbog uštede pomiješane sa zemljom, najbolje ljepljivom glinom. Umjesto srdele se mogu koristiti samljevene mušule. Mješavina ta tri sastojka isprovocirat će i najsitijeg kantora da se mirisnim tragom podigne i pod sami površinu.

Iako nije osobito oprezan, kantora je najbolje loviti „a volo“ , priborom bez dodatnog otežanja. To omogućava da mamac tone prirodno, podjednako sporo kao i primama.
img2899 KantarPribor za lov u propadanju vrlo je jednostavan. Za lov „preko prsta“, čini ga osnovna struna promjera 0,40 do 0,50 mm, na čijem je kraju vrtilica. Na njoj treba biti „brk“ -dva priveza (pjoka) debljine 0,25 do 0,40 mm nejednake dužine, primjerice 20 i 30 cm. Udice na njima ne smiju biti šira od 10 mm, niti dugog tijela, jer kantor ima relativno mala usta.

Ako je brak dublji od 10 metara, a kantor se nije podigao k površini, poviše vrtilice je dobro postaviti malu rascijepanu olovnicu.

Osim za primamu, srđela i mušula se mogu koristiti kao mamac. Međutim, neusporedivo bolji ulovi se postižu s komadima velikog crva, najboljeg mamca za noćni ribolov bilo koje ribe dna.

Isprovociran mirisom i okusom primame koju ne može jesti, kantor veoma neoprezno napada mamac i najčešće se sam ulovi. Osim zbog toga, kontru, barem ne jaku, ne treba davati jer već ulovljen kantor može spasti zato što se najčešće zakvači za relativno mekane usne. Kako je dobar borac, zbog toga ga je potrebno oprezno izvlačiti.
F6278Nakon dužeg lova počinje spadati, zajedno s udicom, i zbog toga što ima brojne i iznimno oštre sitne zube kojima brzo ošteti i prekine strunu poviše udice. Zbog toga je dobro povremeno provjeravati u kakvom su stanju privezi, pjoke, primule.

Na dobrim postama, a one nisu rijetke, moguće je u jednom ribolovu, čak vrlo kratkom, uloviti veliki  broj kantora. Zato podsjećamo da sportsko- rekreativni ribolovac u jednom lovu smije uloviti najviše pet kilograma ribe plus jednog kapitalca, a takvim se smatra kantor težak od 500 grama naviše, odnosno duži 30 - 35 cm. Kao i ostali ljuskavci, kantor  vrlo sporo raste pa te dimenzije dosegne između četvrte i šeste godine života.

Osim kantora i umjesto njega, u ovakvom ribolovu je moguće ostvariti i ulove drugih riba. Uz dno se redovito lovi fratar, ponekad i sarak, nerijetko kapitalan, koji se zna podići i pod samu površinu. Uz njega, pod površinom se s kantorom se love i ukjate, također nerijetko kapitalnih dimenzija. Potraje li lov do jutra, u zoru se ljeti i u ranu jesen redovito ulovi i pokoji zubatac, ako ih ima na braku.