Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 22:12

Usvojen proračun Općine Župa dubrovačka težak 47 milijuna kuna

Piše:

Vijećnici u Općinskom vijeću Općine Župa dubrovačka usvojili su jednoglasno proračun za 2019. godinu u iznosu od 47 milijuna kuna. Od većih ulaganja treba izdvojiti 6,5 milijuna kuna za izgradnju groblja Dubac, a svakako i izgradnju kružnog toka u Mlinima te uređenje knjižnice u Srebrenom.

Prije glasanja, još za vrijeme rasprave o proračunu, zbog neprihvaćanja amandmana vijećnicu su napustili nezavisni vijećnici Antun Bašić i Mario Previšić (oboje KLGB Antuna Bašića). Njima se nisu svidjela obrazloženja načelnika Silvija Nardellija zašto njihovi amandmani na proračun nisu usvojeni.
zpvijecniciizlazeInače, oni su podnijeli amandmane o subvencioniranju cijene zrakoplovnih karata na relaciji Dubrovnik-Zagreb za Župljane te izgradnji podzemnih kontejnera u blizini Osnovne škole Župa dubrovačka i Šetališta dr. Franja Tuđmana. Njihov treći amandman se odnosio na javnu rasvjetu uz autobusnu stanicu Čibača na magistrali, no ta stavka već se i prije njihova amandmana našla u prijedlogu proračuna. Kako bi se financirali ovi izdaci predložili su između ostalog skinuti novčana sredstva za kružni tok u Mlinima.

Općinski načelnik Nardelli je objasnio kako Općina na niz način pomaže mještane, od dodjele stipendija pa nadalje, kazavši da Općina izdvaja značajna sredstva za one slabijeg imovinskog stanja, kao za umirovljeniike. Što se tiče kontejnera, Nardelli je kazao „kako bi bio sretan da u svim naseljima Župe budu takvi kontejneri“, naznačivši ipak da to „nije objektivno jer je Vijeće nedavno donijelo odluku o dodjeli obavljanja javne usluge prikupljanja mješovitog i biorazgradivog komunalnog otpada Čistoći Dubrovnik, kao i odluku o samom načinu prikupljanja“. Kazao je da je cilj „skupljanje na kućnom pragu“ te da se spomenuti spremnici „nisu pokazali tehnički zgodni i poželjni u smislu održavanja“. Pak, naveo je kako je ovim proračunom ionako planirana izgradnja javne rasvjete u Čibači.

Nakon sjednice Antun Bašić i Mario Previšić uputili su priopćenje za javnost u kojem su naveli koje su amandmane podnijeli i što je na sjednici rekao načelnik Nardelli, te su zaključili kako njihovi prijedlozi „ne nailaze na plodno tlo kod vladajuće većine samo zato što su predloženi od strane oporbenih vijećnika“.

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli za portal Dubrovnikpress.hr također je prokomentirao razloge odbijanja amandmana te Bašićevo i Previšićevo napuštanje sjednice Općinskog vijeća.

- Nisam protiv uvođenja određenih subvencija, ali to se ne može uraditi bez financijskog cenzusa. Držim da je potpuno bespotrebno da se svim slojevima građana pomaže. Ako bi se o tome razmišljalo to se mora uraditi uz socijalni cenzus, ali nisam zato da potpomažemo odlaske u Zagreb na Advent ili šoping u Zagrebu. Morali bi imati stroge kriterije. Amandman za uvođenje subvencija na zrakoplovne karte je stoga odbijen. - objasnio je prvo Nardelli razlog odbijanja amandmana za subvencije zrakoplovnih karata nastavivši:
- Općina kroz svoje socijalne mjere daje pomoć svim ugroženima, prvenstveno mislim na bolesne, oboljele građane. Dakle, omogućuje im se davanje jednokratne financijske pomoći, a kada je pitanje liječenja u Zagrebu imamo kroz naš Socijalni program mogućnost da ti građani dobiju pomoć u visini do tri tisuće kuna, što je puno više od cijene avionske karte prema Zagrebu. – rekao je Nardelli.
sjendicazupaprorcunska2- Nadalje, Općina je lani dala oko 100 stipendija, ove će godine taj broj biti preko 80. Mislili smo na studente koji se školuju van Dubrovnika, gdje je visina te stipendije tisuću kuna. Tu su i druga davanja Općine. Oni stariji od 65 godina, a koji nemaju mirovinu, imaju potpuno besplatne autobusne pokaze, a drugi umirovljenici također imaju ogromno sufinanciranje od strane Općine. Kad pričamo o učenicima, tu također pomažemo u velikim iznosima njihov prijevoz do Dubrovnika. Nije to samo ono što ide tvrtki Libertas za očuvanje linija, već pored tih pola milijuna kuna pomažemo učenike i umirovljenike. – kazao je Nardelli.

- Što se tiče amandmana za spremnike otpada, zbilja bih volio da je svako odlagalište otpada podzemno u smislu estetskog izgleda. Ali, ne ide se u tom cilju. U konačnici će svi ti kontejneri od 1100 litara koji su postavljeni biti uklonjeni. Na tome teži Čistoća i bilo bi suludo ići kupovati podzemne spremnike kad će se to ukidati, a iznimno je skupo. Košta preko 200 tisuća kuna. - rekao je Nardelli.

Odbijeni amandman za podzemne spremnike otpada za portal Dubrovnikpress.hr prokomentirao je i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Jure Marić:
- Dakle, mi smo Čistoći dali da bude nama pružatelj usluge, a donijeli smo i odluku o načinu prikupljanja. Ide se na to da se kontejneri izbace i da se ide na prikupljanje na kućnom pragu. Bili smo na sastanku tri sata u Čistoći i gledamo načine kako to urediti. Vijećnik je spominjao kako Čistoća ulaže u podzemne kontejnere. Ulaže tamo gdje je to izvedivo. U nas čak nema potrebe, u nas se da to elegantnije riješiti. Ne stoji da su podzemni kontejneri za nas idealno rješenje. Suludo je za lokaciju na Mljekari dati 200 tisuća kuna za podzemne kontejnere kad ih moramo ograditi, staviti kameru i u budućnosti maknuti od tamo. U nas nema potrebe za tim na većini lokacija. - rekao je Marić.

Načelnik Nardelli se osvrnuo i na amandman oko javne rasvjete na autobusnoj stanici kod Čibače.
- Treći amandman je već ranije uvršten. Problem je nastao jer se izgradnjom pristupne ceste za groblje Dubac postojeće ugibalište moralo dislocirati i to smo napravili stotinjak metara niže, montirali smo i nadstrešnicu. Nema javne rasvjete nažalost, ali taj njihov prijedlog već je ranije planiran u prijedlogu proračuna. - dodao je Nardelli.

- Oni predlažu da se sredstva za kružni tok u Mlinima raspodijele za ove namjene, a ta su sredstva još na pretprošlom Vijeću osigurana u dogovoru s Turističkom zajednicom, što su dakle oni usvajali. Stoga je i zakonski nemoguće prihvatiti što oni predlažu. U svakom slučaju, smatram da je ovo samo režija da skrenu pozornost na sebe. Međutim, nije to ništa dramatično, ništa neuobičajeno i očekivano je od njih. Oni su kao razlog za napuštanje sjednice našli što im amandmani nisu usvojeni, ali ne mogu im biti usvojeni jer nisu objektivni, nisu realni. Da su realni, bili bi usvojeni. Od svakoga prihvaćam prijedloge, ali ono neobjektivno ne mogu prihvatiti. Mogli su nepodržati proračun, a ne na ovaj način nastupiti. - zaključio je župski načelnik Silvio Nardelli.