Utorak, 05 Ožujak 2019 19:21

Vedran Kunica o histeriji oko kamenica: Zadnjih dana puno je proljeva, ali ne onog koji uzrokuje norovirus

Vedran Kunica o histeriji oko kamenica: Zadnjih dana puno je proljeva, ali ne onog koji uzrokuje norovirus Foto: DPP

Pretjerana panika koja je se potiče u medijima zbog pojave norovirusa u Malostonskom zaljevu, zbog čega je odgođena i tradicionalna manifestacija Dana malostonskih kamenica, ponukala je Vedrana Kunicu, člana Udruge Stonski školjkari i voditelja projekta zaštite izvornosti malostonske kamenice, inače magistra akvakulture, na Facebook status u kojem se našalio s paničarima, realno prikazao situaciju, ali i ukazao na to da problema ima, no mjesta histeriji ne.

Što je napisao Kunica prenosimo u cijelosti:

„Već nekoliko dana velika bojazan je u mom kraju, neki NORO se pojavio, opasan kažu, čak ga vezuju za Kineze koji buše most čuo sam neki dan u Gradu. Ne zna se odakle je ali pune ga kamenica ako jedeš kamenice gotov si. Ne jedi kamenice i miran si, neće NORO na tebe.

U zadnje par dana nažalost puno je proljeva, ali ne onoga koji uzrokuje NORO.

Nije NORO nikakav čudan svat već je iz nečijeg trbuha završio u moru jer nemamo kompletan sustav odvodnje u obalnom području zaljeva. Puno je veća vjerojatnost da će vas dopasti taj NORO na druge načine, kontaktom, ne pranjem ruku ili slično već što ćete ga dobiti iz kamenica. Svi su tog NORA već nekada imali ili su došli u kontakt bez posljedica zbog jačeg imuniteta.

Činjenica od koje ne treba bježati je da fekalije dospijevaju u okoliš, u manjoj mjeri ali ipak se događa jer u suprotnom ne bi došlo do zabrane prodaje. Zabrana prodaje odnosno kontinuirani veterinarski monitoring upravo je tu radi toga da zaštiti one koji kamenice jedu.

Do sada Malostonski zaljev jako je rijetko imao zabrane za razliku od drugih uzgojnih područja u Europi koja su u zabrani konstantno pa školjkaši moraju u purifikacijske sustave prije prodaje. Dakle dok je potreba za purifikacijom negdje standard kod nas prva zabrana apsolutna histerija.

Problem postoji i mora se riješiti, histerija je nepotrebna, ali očito neizbježna. Na kraju će ispaštati oni koji za ništa krivi nisu, koji svojim radom održavaju ovu tradiciju i bore se za egzistenciju.

Valjda će ta neizbježna histerija barem rezultirati ubrzanjem rješavanja izgradnje fekalne odvodnje na području zaljeva pa se neće događati periodi zabrane kao ovaj trenutni jer u suprotnom izgubit ćemo i ono što ni sam ne znam kako smo do sada uspjeli sačuvati.“ – napisao je Vedran Kunica.

D.M.