Nedjelja, 28 Svibanj 2017 16:45

Vlaho Aničić, osoba kroz čiji posao plemenitosti se zrcali veliko srce humanosti

Piše:

Dubrovčanin Vlaho Aničić, zaposlenik Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije, radi posao kojega zapravo ne može svatko obavljati, jer to je posao plemenitosti koji se ne mjeri otkucajem sata već ima neka druga pravila i regule. Vlaho radi na transporteru za savladavanje prepreka osoba s invaliditetom, čija je usluga za sve korisnike besplatna. Što je neobično i za europske gradove, a kamoli ne za Hrvatsku, zemlju ionako pobrkanih vrijednosti. U razgovoru za portal Dubrovnikpress.hr Vlaho Aničić kazao je više o ovome poslu, samome projektu, ali i njegovom osobnom doživljaju rada s osobama s invaliditetom.

Dakle, transporter za savladavanje prepreka je projekt Društva multiple skleroze DNŽ koji se odvija duži niz godina. Aničić napominje "kako projekt opstaje zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Gradom Dubrovnikom, odnosno Upravnim odjelom za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo gospara Miha Katičića". Projekt je razvijen u skladu s nacionalnim i lokalnim strategijama o izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom. transporter je dostupan je za sve domaće ljude, kao i goste, 24 sata dnevno, unutar povijesne jezgre.
transporterdrustvo- Korisnici ga najviše koriste pri posjetama muzejima i crkvama, kao i pri usponu na Prijeko... Za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara imam pozive u svako doba večeri! Dakle, radi se o projektu kojega Grad Dubrovnik u potpunosti podržava i financira. Mi promotivne letke dijelimo po hotelima koje imaju prilagođen smještaj za osobe s invaliditetom, u kontaktu smo sa svim turističkim agencijama, TZ Grada Dubrovnika, vodičima...Sve što je potrebno je da nam se unaprijed javi kako postoji potreba za korištenjem usluge na broj mobitela 098 915 28 34. - govori Vlaho,  dodajući kako je broj domaćih i stranih gostiju koji koriste navedene usluge od prošle godine u kontinuiranom porastu

Osim ove usluge Društvo multiple skleroze DNŽ i posuđuje invalidska kolica. Dakle, posuđuje bez naknade, a ne iznajmljuje. Vlaho objašnjava kako ovu uslugu koriste više domaći ljudi, dok transporter koriste više stranci. Iako, njihova informiranost o samom postojanju usluge ponajviše ovisi o njihovim domaćinima. Objasnio je kako je neki dan imao ženu, koja je u Gradu četvrti put, a tek je sad saznala za uslugu jer joj u hotelu gdje je odsjela nisu kazali ništa o tome. 
vlahoan2-  Domaći su dobro obaviješteni, a što se tiče stranaca obično ovisi o domaćima koji ih trebaju uputiti. Naš oglas stoji na našoj Internet stranici, kao i na stranici TZ Grada Dubrovnika, ljudi nerijetko i od tamo odbiju informaciju. No, prije svega mislim da je ključno da se informiraju u svojim smještajnim jedinicama. U hotelima postoje letci, ali nažalost nije do nas hoće li ih zaposlenici staviti odmah na recepciju ili ispod banka pa ih nitko neće vidjeti. - objašnjava Aničić, koji osim što radi na transporteru, ako za tim postoji potreba, radi i kao pratnja osoba s invaliditetom.

No, kako stranci reagiraju kad uvide da je usluga besplatna?

- Oduševe se! Iznenade se da postoji jedna ovakva usluga. Komentari su izvrsni. Govore kako je pohvalno da Grad omogućava i njima, koji ne bi mogli posjetiti neka mjesta, da ih na ovaj način vide. Mislim da im takva usluga pomaže da se osjećaju bolje, da je to jedno dobro djelo. Treba napomenuti i kako ostale turističke destinacije istog ranga nemaju ovakvu uslugu. A eto u nas je besplatno, iako svaki korisnik ako želi može dati donaciju Društvu multiple skleroze DNŽ. - napomenuo je Vlaho.

Aničić je inače diplomirani ekonomist po struci, radio je dugi niz godina i u struci, kako je njemu na ovome poslu gdje radi već dvije godine? Nažalost, svjedoci smo da javnost na ovim područjima i nije dovoljno senzibilizirana po pitanju osoba s invaliditetom. Ne radi se tu o nekakvim negativnostima, ali dojam je kako neki ne znaju kako bi se postavili...Kod Vlaha percepcija nakon što se zaposlio nije promijenjena jer je uvijek imao poseban senzibilitet prema tim osobama.
vlahoan1Tako je prije tri godine bio i pokrenuo akciju za Antu Jovića iz Mokošice, koji je od rođenja nepokretan. Vodi i Facebook stranicu na kojoj se prikupljaju novci za njega, a prikupljeno je već nekoliko stotina tisuća kuna...

- Pitaju što me se ne slikam s Antom, ali ja ne volim takve stvari. Slikat ćemo se ako i kad prohoda! Dakle, rekao bih da moj odnos prema osobama s invaliditetom nije značajno promijenio jer sam ih uvijek posebno percipirao. Mogu samo reći da sam obogaćen tim iskustvima, uživam se s njim prošetati, reći im nešto o Gradu. Kad bih imao više vremena, volio bih raditi i kao vodič za osobe s invaliditetom. Čisto iz osobne satisfakcije. - kazao je Aničić.

Za kraj, odgovorio je na pitanje što misli koliko je Dubrovnik prilagođen osobama s invaliditetom.

-.Neke stvari su zaista dobro riješene, odnosno neka mjesta su dobro prilagođena. Postavile su se i rampe i život za osobe s invaliditetom je postao u tim nekim situacijama lakši. Ali, puno više se može napraviti. I, to je na Povjerenstvu za osobe s invaliditetom. Povjerenstvo radi kvalitetno, ali postoji još stavki koje se mogu unaprijediti. U odnosu prema osobama s invaliditetom uvijek se može, ali i mora bolje. - zaključio je za portal Dubrovnikpress.hr Vlaho Aničić, osoba koja pomaže da prepreke koje se nekima čine lagane i drugima ne budu nepremostive i uz čiji se posao tako prije svega zrcali veliko srce humanosti.