Utorak, 01 Kolovoz 2017 21:22

Vlahušić: Filmska industrija je nježna, izgubili smo nekoliko "blockbustera" u zadnji tren, ali "James Bond" će valjda doći

Piše:

Ukoliko se na kraju, kako je uostalom najavljeno ovoga vikenda, "James Bond" bude snimao u Dubrovniku, donedavni gradonačelnik Andro Vlahušić, zasigurno je jedan od onih za to zaslužnih. Uostalom, ovu mogućnost on je prvi put prošloga ljeta i spomenuo, a u kratkom razgovoru za portal Dubrovnikpress.hr objasnio je više o samom tom procesu, naglašavajući kako još nije sigurno da će se dio najnovije sage o tajnom agentu snimati baš u Dubrovniku.

- Mi smo izgubili nekoliko bitnih filmskih projekata u zadnji tren. Projekti su to za koje javnost uopće ne zna.  Radi se o "blockbusterima" za koje su bili potpisani i ugovori, ali na kraju nisu došli u Gradu. Filmska industrija je itekako nježna. Ali, mislim da je "James Bond" relativno najmanje zahtjevan film za snimiti, smješten u 21. stoljeće. - objasnio je Vlahušić.

Vjeruje kako "James Bond" nije toliko kompliciran projekt.

- Puno kompliciraniji su bili "Game of Thrones" ili "Star Wars", a "Bond" ne zahtijeva tolike intervencije u prostoru, a za što je trebalo imati hrabrosti pa napraviti "Igru prijestolja" u Dubrovniku. Onda je to bio veliki izazov, znamo kako se uostalom u Gradu reagira na sve novo, znamo kako je bilo za Zimski festival u početku. - rekao je Vlahušić.

- Evo, sad imamo potvrde da je Dubrovnik ta lokacija gdje će se snimati. Kad sam prvi put pričao o tome govorili su da su to Vlahušićeve laži i neistine. A, vidite do kud smo došli! Međutim, to je projekt kojega treba voditi široko, to nije da otvarate četiri nove stolice na Stradunu! Ovo su super teški projekti. Nova gradska uprava, ali ne samo ona, nego i drugi kandidati poput Tatjane Šimac Bonačić, u kampanji su napadali filmsku industriju. Govorilo se  kako je Dubrovnik premalo zaradio. Napravljeno je istraživanje Ekonomskog instituta, objavljeno u cijenjenom inozemnom časopisu, koje kaže da je Grad samo od "Igre prijestolja" od 2012. do 2015. kumulativno zaradio 160 milijuna eura. Ako to apliciram na 2016. i 2017. godinu to je dvjesto milijuna eura. To je milijardu i pol kuna! Znanstveno dokazanih milijardu i pol kuna. - pojasnio je.

- Bond je veliki projekt, to nije da će se netko najaviti i doći u gradonačelnika. Tako ne radi filmska industrija. To je široka mreža, od New Yorka do Hollywooda, Londona, raznih prijatelja i njihovih prijatelja, ljudi uključenih, s kojima treba ostvariti kontakte. Nema grada kineskog, japanskog ili zapadnoeuropskog koji ne bi dao milijune dolara da "Bond" dođe do njih. Ja sam napravio dovoljno za prvi korak, simbolički mogu reći, karte su iz sjedišta MI6 (britanska obavještajna agencija, op.a.) do Dubrovnika rezervirane, a u Gradu postoji smještaj. Hoće li se ukrcati u hotele, to više nije na meni. Ali, mogu potvrditi da smo se tajni agent i ja družili. Susreo sam se s Jamesom Bondom na tajnoj lokaciji i razgovarali smo o tajnim projektima, to mogu potvrditi. - kazao je Vlahušić, dodajući kako "je svaki junak dobrodošao u Dubrovnik".

Rekao je i kako "James Bond zadnja produkcija na kojoj smo mi radili", posebno naglasivši kako bi "da ja vodim projekt film bi sigurno došao u Grad". Za kraj, prisjetio se svojih riječi u kampanji.

- U kampanji sam parafrazirao riječi jedne pjesme, govoreći "svi bi htjeli moje tijelo, ali dušu ne". A kod mene je obratno. Što se tiče političkog naslijeđa, svi bi htjeli Vlahušićeve rezultate, ali ne bi se slagali s Vlahušićem. Ne mislim samo na Frankovića, nego općenito. Ne ide to tako. Od 1930. se u Gradu snimaju filmovi, ali sad su došle ove najpoznatije produkcije. Advent se slavio i u Srednjem vijeku, ali sad su došle kućice. Diskoteke su postojale, ali Revelin je napravljen sada. Međutim, postoji želja da se sve to ne pripiše meni. Ljudski je to, ja to ne zamjeram. Važno je samo da Dubrovnik ide naprijed, a nekad će se morati priznati da sam i ja nešto dobro učinio. - zaključio je Vlahušić.