Četvrtak, 21 Ožujak 2024 17:28

VLAHUŠIĆ O SVOJIM VIZIJAMA KOJE MU JE PODRŽAO FRANKOVIĆ

VLAHUŠIĆ O SVOJIM VIZIJAMA KOJE MU JE PODRŽAO FRANKOVIĆ Foto: Grad Dubrovnik

Prijedlozi kako unaprijediti život grada na raznim područjima vječita su inspiracija bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića. Nakon što je niz takvih prijedloga iznio i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, u priopćenju za javnost koje je uputio, Vlahušić ističe kako su nastavak projekata započetih pred desetak godina, a koje mu je, naglašava podržao aktualni gradonačelnik Mato Franković.

„Gradonačelnik Mato Franković pozitivno se izjasnio o prijedlozima unapređenja prodaje Dubrovnikpassa, što uključuje i 95 postotnu prodaju Dubrovnikpassa umjesto ulaznica za zidine, podržao je projekt pretvaranja parkova i Place u Gružu u pješačku zonu, premještanje parkinga sa kamene obale na Lapadskoj obali, kratkotrajni smještaj terminalnih bolesnika u domove umirovljenika.

U dugoj raspravi o izgradnji domova umirovljenika u Gružu i ispod bolnice u Lapadu, svi govornici podržali su prijedlog kojim bi smještaj u oba doma trebao biti omogućen i na kraće razdoblje, od nekoliko tjedana do mjeseci, osobama starije dobi koje imaju zdravstvenih problema, dok im traje liječenje. Svi su podržali prijedlog kriterija za smještaj u domove umirovljenika u kojima bi cijena bila različita za korisnike. Od potpunoga oslobađanja plaćanja smještaja za potrebne , do ekonomske cijene za bogate.

U planu upravljanja pomorskim dobrom predložio sam da se na plažama postave panoi na kojima će biti vidljivo kako plaža mora izgledati, te načine na koje građani mogu prijaviti nepravilnosti. Predsjednik vijeća kao i svi vijećnici koji su sudjelovali u raspravi podržali su ideju da se tvrtka Luka ili druga gradska tvrtka, javi na natječaje za upravljanje velikih gradskih plaža kao što su Mandrač i Tri brata, kako bi zaštitili građane od preskupih cijena za domaće ljude. Svi su podržali i prijedlog da se grad Dubrovnik aktivno uključi u dogovore za buduće upravljanje plažom u Uvali Lapad, kako bi plaža sa većinom sadržaja radila i naredno ljeto.

Cijeli politički život bavim se konkretnim prijedlozima, neovisno da li sam dio lokalne, nacionalne vlasti ili opozicija. Primjenjujem naš klasični liječnički pristup, kada postavljamo dijagnozu i terapiju, ne gledamo greške napravljene u prošlosti nego predlažemo najbolju terapiju za dalji život.

Dubrovnik ima jedinstvenu poziciju u Hrvatskoj i Europi. Jedna je od najpoželjnijih svjetskih destinacija koju posjećuju milijuni turista iz cijeloga svijeta. Do pred desetak godina turisti nisu plaćali ništa u dubrovački proračun. Samo lani, turisti su kroz kupovinu Dubrovnikpassa, ulaznica za zidine, prihoda od Revelina, žičare, zaustavljanja autobusa na Pilama uplatili dvadeset milijuna eura ili četvrtinu izvornoga proračuna grada Dubrovnika.

Za godinu do dvije uz primjenu predloženih ideja za prodaju Dubrovnikpassa, proračun grada Dubrovnika, punit će se ravnomjerno iz dva izvora. Pola prihoda plaćati će građani Dubrovnika i dubrovačke tvrtke, a drugu polovicu proračuna plaćati će turisti. Posao budućih gradonačelnika , gradskih vijećnika i svih sudionika političkoga života biti će znatno lakši kada će dubrovački proračun kao jedini u Hrvatskoj i Europi biti sastavljen samo od polovice poreza građana.

Kada ideje i vizije razvoja Dubrovnika postanu Javno dobro građana, cilj političkoga djelovanja je ispunjen. Posebno zadovoljstvo dolazi kada ideje i projekte koje sam promovirao pred deset godina, danas podržavaju pojedinci i političke stranke koje su ih u vrijeme nastanka žestoko kritizirali. Dubrovnik je mali grad za podjele, ali veliki za primjenu konkretnih ideja koju vrijeme i građani potvrde.” - naveo je u priopćenju za javnost bivši gradonačelnik i nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić.

dpp