Utorak, 01 Kolovoz 2017 13:21

Za nadati se kako će Dubrovnik u "Bondu" biti Dubrovnik, a ne zamišljeno mjesto u nečijoj mašti

Piše:

Informacija o tome kako bi se novi "James Bond" trebao snimati u Dubrovniku naišla je na odobravanje javnosti, kao još jedno potvrde dubrovačke izvrsnosti. No, najznačajniji je ustvari narativ uz koji bi Grad u novom "James Bondu" trebao zasjati kao Grad. Odnosno, barem se za nadati da će tome biti tako.

Iako detalji oko filma još nisu poznati, čini se kako bi Bond, odnosno glumac Daniel Craig u filmu trebao paradirati upravo ulicama Dubrovnika, kao grada koji je jedan od najvažnijih povijesno-turističkih središta ovog dijela Europe, a ne Dubrovnika koji bi poslužio kao kulisa, scenografija za nekakve planete ili britanske srednjovjekovne gradove. Jasno, detalji oko nastavka iz ovog filmskog serijala, još nisu poznati, ali za pretpostaviti je kako će Dubrovnik zaista biti Dubrovnik, odnosno kako neće biti preinačen u ono što nije, što je bio slučaj s prijašnjim snimanjima.

Uz snimanje "Igre prijestolja" Dubrovnik je zaista profitirao u svakom smislu. Radi se o planetarno popularnoj seriji, jednoj od najcjenjenijih uopće, pa iako je Grad glumio Kraljev grudobran, pokazalo se to itekako turistički atraktivnim. Turistička zajednica tako se i kroz prizmu ove serije prezentirala na sajmovima i sve to skupa rezultiralo je onima koji Grad uistinu posjećuju zbog serije, ali i otvaranjem specijaliziranih butiga ili oformljivanjem posebnih vodičkih tura.

No, nije to baš tako s "Ratovima zvijezda" ili "Robin Hoodom". Jasno kako je snimanje ovih filmova itekako Dubrovniku diglo krila, ali prije svega kao domaćinskog grada otvorenog snimanju, prelijepe scenografije i mogućnosti. Drugim riječima, ovim snimanjima Dubrovnik je zadivio ipak specijaliziranu publiku, plasiravši se na zavidnom mjestu u filmskoj industriji, tako si otvarajući nove puteve, dok je pitanje ipak koliko se glumeći nekakva galaktička mjesta otvorio u onom jednom općenitijem smislu prema samoj masi.

I, zato je "James Bond" stigao u najboljem mogućem trenutku. Za nadati se kako će u ovom filmu Dubrovnik imati što pokazati kao Dubrovnik; sa svim svojim prednostima i manama, kao što se baš u "Bondu" Venecija prezentirala svojim gondulama ili kao što je Budva bila Budva, a ne zamišljeno mjesto u nečijoj mašti.