Četvrtak, 25 Kolovoz 2022 19:37

Željko Raguž: Luka Dubrovnik u prvih sedam mjeseci ima dobit od 5,2 milijuna kuna

Željko Raguž Željko Raguž Foto: dpp/arhiva

Unatoč krizi, za Luku Dubrovnik je 2022. izgleda uspješna poslovna godina. Naime, direktor Luke Dubrovnik Željko raguž pohvalio se u podužem postu na društvenim mrežama kako je u prvih sedam mjeseci ove godine Luka ostvarila dobit od 5,2 milijuna kuna. Na početku pandemije i krize, naveo je između ostalog u postu, Raguž, mnogi su predviđali kako će Luka upasti u ozbiljne probleme, no to se, istaknuo je, nije dogodilo.

„Nakon povijesno uspješnih 2017., 2018. i rekordne 2019. s dobiti od 12.500.000 kuna dogodila se pandemija koja je zahvatila cijeli svijet. Nema čovjeka koji 2020. i 2021. nije rekao da će upravo Luka Dubrovnik d.d. imati najviše poteškoća i upasti u ozbiljne probleme jer su svi kruzeri u pandemijskim godinama otkazali svoje dolaske. Mi smo i tada rekli kako ćemo spremni odgovoriti izazovima koji se nalaze pred nama, usmjerili maksimalno poslovanje na mega jahte kojih je u to vrijeme bilo najviše od postanka Luke Dubrovnik.” – naveo je Raguž i nastavio kako su i pandemijske dvije godine za Luku bile prihvatljive.

„U takvim nepovoljnim vremenima 2020. smo završili sa zanemarivim minusom, a 2021. s jednako takvim plusom pa možemo reći da smo pandemijsko vrijeme prošli neokrznuti, a da djelatnicima nismo uskratili ni pedalj njihovih prava.” - istaknuo je Raguž, ali i najavio poslovne planove koje Luka Dubrovnik tek treba realizirati.

„Ove godine se događaju neke stvari koje će u skoroj budućnosti postati ključne, a treba se vratiti samo malo u prošlost. U zemlji gdje je narod na milost i nemilost potpuno izložen stranom kapitalu i stranom interesu kroz "hrvatske" banke, "hrvatski" telekom, "hrvatske" hotelske kuće, "hrvatsku" Plivu, "hrvatsku" INU itd. Postoji Grad i društvo koji su rekli odlučno NE! Sjetimo se samo lobiranja da se Luka Dubrovnik d.d. preuzme od strane Francusko-turskog konzorcija gdje bi Luka Dubrovnik mogla staviti ključ u bravu i proglasiti kraj bilo kakvog djelovanja. Srećom raskinut je predugovor s navedenima i Luka Dubrovnik je nastavila dalje sa prioritetima dobivanja svih potrebnih dozvola za gradnju terminala.”- naveo je Raguž te naglasio kako je putnički terminal u Luci Dubrovnik najvažniji projekt u Županiji, ali i istaknuo kako je to projekt kojega mnogi ne žele.

„Uz Pelješki most i zračnu luku Dubrovnik nema važnijeg projekta na području Dubrovačko-neretvanske županije od projekta terminala u Luci Dubrovnik. Naravno da osim onih koji se tome vesele postoje i oni koji to ne žele jer vjerojatno ne misle o sutra, a niti ih je briga. Kao i u ratu, postoje oni koji brane, postoje oni koje bježe, a postoje oni koji čekaju rasplet situacije pa da vide koji stav zauzeti.”- istaknuo je Raguž.

„Luka Dubrovnik nije pobjegla, a nije ni čekala već donijela odluku preko tijela društva, skupštine i nadzornog odbora da se kupi ključni broj dionica i tako postala vlasništvo Dubrovčana. Većinsko vlasništvo nad Lukom u sinergiji s lučkom upravom omogućiti će razvojne projekte i veću dobit koja će se kroz isplatu dividende opet vratiti Gradu tj. građanima. Luka Dubrovnik d.d. ne traži ništa od Grada, Županije i Države, nikakve potpore, donacije, stimulacije ili bilo što drugo pa onda naravno da normalno postaje nenormalno ili kako bi rekli naši stari, uvijek su lošiji pričali o boljima, jer na taj način im se njihovi loši životi u imaginarnom svijetu čine boljima.” - naveo je Raguž i dodao.

„Ja o lošima neću, dovoljno je što si loš i frustriran da bi te još drugi na to podsjećali, a i odgoj mi to ne dopušta. Luka Dubrovnik d.d. će i dalje biti uspješno društvo sa sretnim zaposlenicima koje u budućnosti tek čekaju najbolje stvari.” - napisao je u postu na društvenim mrežama direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž.

NM