Srijeda, 14 Studeni 2018 14:39

U pitanju je 10 000 radnih mjesta: Šuica nije podržala uvođenje Strategije za iskorištavanje biomase u Jadranu

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica nije podržala prijedlog Europske komisije da se u Višegodišnji plan za Jadransko more uvrsti niz mjera kojima bi se uređenje ribolova u Jadranskom moru provodilo putem određivanja ukupne ulovne količine i uvođenja sustava kvota i tzv. Strategiju za iskorištavanje biomase.

Trenutno se na cijelom prostoru Mediteranskog mora, uključujući i Jadransko more, primjenjuje Plan upravljanja Opće Komisije za ribarstvo Sredozemlja. Navedeni Plan upravljanja temelji se na regulaciji ribolovnog napora i kapaciteta kroz prostorno-vremensku regulaciju i ograničenje broja ribolovnih dana po plovilu, a bilo kakva promjena upravljanja izazvala bi poremećaj na tržištu Europske unije te ribarski sektor dovela u neravnopravni položaj. Također, prijedlog Europske komisije mogao bi ugroziti preko deset tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, a njime bi bila zahvaćena plivaričarska flota, riboprerađivačka industrija i uzgajatelji tune.

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Dubravka Šuica sudjelovala je naime jučer u sklopu plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu na glasovanju za Izvješće o Višegodišnjem planu za male pelagijske stokove u Jadranskom moru i za ribarstvo koje iskorištava te stokove. Višegodišnji plan za Jadransko more, kao instrument za višegodišnje upravljanje morskim biološkim resursima, za svoj cilj ima obnovu stokova i vraćanje sektora ribarstva na održivu razinu.

Prioritet i krajnji cilj Višegodišnjeg plana za Jadransko more je definirati i urediti mjere za obnavljanje i održavanje ribljih stokova, pritom podižući proizvodnju na optimalnu razinu te dovesti ribarstvo u održivo stanje. O ulovu male plave ribe u Republici Hrvatskoj ovisi cjelokupna industrija prerade ribe i uzgoja tuna, a Višegodišnji plan upravljanja izravno utječe na budućnost ribolova male pelagične ribe u Hrvatskoj.

Govoreći na plenarnoj sjednici zastupnica Šuica rekla je:
- Ovo je prilika za naglasiti da sam podržala ovo Izvješće izvjestiteljice Ruže Tomašić i svih onih koji su radili na njemu u Odboru za ribarstvo. Ova tema je vrlo važna za Jadran, a samim time posebno važna za moju Hrvatsku. Direktiva će bitno urediti odnose u malom plavom ribarstvu. Ulov male plave ribe je vrlo važan i o njemu ovisi i ulov tuna u Republici Hrvatskoj, a to čini veliki dio našeg ribarstva i ribarskog sektora. – kazala je Šuica.

O nepodržavanju prijedloga Europske komisije da se uvrsti niz mjera kojima bi se uređenje ribolova u Jadranskom moru provodilo putem određivanja ukupne ulovne količine i uvođenja sustava kvota i tzv. Biomass Escapement Strategy, Šuica je kazala:
- Radi se o tome da smo usvojili kojim slučajem Strategiju za iskorištavanje biomase (Biomass Escapement Strategy), da bismo izgubili oko deset tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, što nikako u ovom trenutku ne odgovara. Ovo Izvješće posjeduje i naglašeni socio-ekonomski značaj, što nam je izrazito bitno jer želimo zadržati znanja i vještine hrvatskih ribarica i ribara u našem ruralnom i priobalnom području. Te se vještine prenose s koljena na koljeno i vrlo je važno imati tu nematerijalnu vrijednost koja postoji uz jadransku obalu i koja nam je neprocjenjiva i to je jedan od razloga zašto sam svim srcem podržala ovu Uredbu. - naglasila je zastupnica Šuica.

D.M.

abitus

dzf2018

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250