Četvrtak, 15 Studeni 2018 11:30

Klapa Amfora održala koncert u Rimu

Klapa Amfora održala koncert u Rimu Foto: Zvonimir Ancić i Marko Martić

Dubrovačka klapa Amfora održala je koncert u crkvi sv. Jeronima u Rimu. Organizatori koncerta bili su Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik, Hrvatski papinski zavod sv. Jeronima i Hrvatsko talijanska udruga iz Rima, a koncert je organiziran u prigodi blagdana sv. Nikole Tavelića, te Dana hrvatskih rimskih studenata nakon nedjeljne mise koju je predvodio mons. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit a propovijedao mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski.

Na početku mise Božo Radoš, rektor Hrvatskog papinskog zavoda, je pozdravio sve okupljene. Poseban je pozdrav uputio hrvatskim biskupima koji od 12. - 17. studenoga borave u pohodu „Ad limina apostolorum“ u Vatikanu, podsjetivši kako je pohod Ad limina 1585. godine kanonski utemeljio papa hrvatskog podrijetla, Siksto V.

Uz brojne Hrvate koji žive u Rimu, nazočili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici Jasen Mesić i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić sa suradnicima.

Koncert dubrovačke ženske klape Amfora, koja često nastupa na brojnim crkvenim događanjima u Dubrovniku, uključen je u kulturno-znanstveni program koji se u Rimu odvija tijekom pohoda biskupa.

Inače, ženska klapa Amfora je u organizaciji Hrvatske matice iseljenika prije nekoliko godina održala koncerte u Padovi i Salzburgu, sudjelujući u programu Susreta Hrvata Italije i proslave sv. Leopolda Bogdana Mandića te povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 

Za ovaj rimski koncert, članice klape su nastupile u nešto smanjenom sastavu i to: Mara Manjić – voditeljica klape i prvi sopran, Ina Botica - drugi sopran, Ana Stabile - prvi alt, Deša Čižek - prvi alt, Aleksandra Miletić - prvi alt, te kao drugi alti Marija Ursić Beusan i Jelena Vezilić.

Suorganizatori programa u Italiji, rektor Papinskog zavoda sv. Jeronima don Božo Radoš i Svjetlana Lipanović, predsjednica Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu, nisu krili svoje oduševljenje koncertom klape Amfora, bogatstvom i bojama glasova naših Dubrovkinja.

Klapa je pjevala i na misi u kući Vrhovne uprave hrvatskih sestara Kćeri Milosrđa T.S.R. sv.Franje, zahvaljujući s. Vianeji Kustura, vrhovnoj zamjenici koja je nekoliko godina boravila u Dubrovniku predavajući vjeronauk u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića.

Nekoć u domovini, a sada u Italiji predano radi na skorom obilježavanju stote obljetnice utemeljenja izvorne hrvatske Družbe Kćeri milosrđa.

Zahvaljujući s. Vianeji, te M. Cristini Orsillo, vrhovnoj glavarici Družbe i ostalim sestrama, upućen je poziv Hrvatskoj matici iseljenika Dubrovnik i klapi Amfora za sudjelovanje u središnjem slavlju jubileja 2020. godine u Rimu, ususret stogodišnjice Družbe.

Tako će dubrovačka klapa Amfora pjesmom slaviti veliki jubilej i kćer našeg podneblja, blaženu Mariju Propetoga Isusa. Posve sigurno će do tadasvoj repertoar obogatiti novim autorskim pjesmama posvećenim blaženici i njenoj Družbi. Zato je bačen i novčić u Fontanu di Trevi.

Maja Mozara

abitus

dzf2018

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250