Ponedjeljak, 20 Veljača 2023 19:53

Capor: Gradonačelnik mora zauzeti stav o trasi brze ceste kroz Rijeku dubrovačku

Piše:
Ovako bi trebao izgledati "Most Ombla" Ovako bi trebao izgledati "Most Ombla" Foto: Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko – neretvanske županije

Dok se već godinama najavljuje izgradnja brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke u Čilipima pa dalje do Debelog Brijega, jednako dugo se špekulira o njezinoj trasi, konkretno dionici koja bi prolazila uz rijeku Omblu. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić nedavno je kazao kako će u dogovoru s Gradom napraviti projekt mosta u Komolcu i spoj na Mokošicu.

I dok iz vladajućeg HDZ-a gotovo da na tu izjavu i nema reakcija, gradski vijećnik SJG Đuro Capor za trasu proziva župana Nikolu Dobroslavića.

- Držim da je upravo županijska razina, župan Nikola Dobroslavić i suradnici, odgovorna za planiranje ove trase. Neke studije o cestovnoj povezanosti koje je Županija naručivala i izradila to su još dodatno dokazivale. - kazao je Capor.

Iako o trasi preko Omble nakon Škorićeve izjave nije iznio stav, čak je i gradonačelnik Mato Franković u podužem postu na društvenim mrežama, u kojem je nabrojao projekte važne za Grad, a za koje su Hrvatske ceste imale sluha, naveo: „...kada postavljamo pitanje zašto predsjednik Uprave Hrvatskih cesta do zračne luke planira gradnju dvotračne brze ceste, onda prethodno treba pogledati prostorne planove koji jasno kažu kako se drugačije niti ne može planirati budući je tako određeno prostornim planovima”.

Prostorne planove koje navodi Franković, radila je zapravo Dubrovačko – neretvanska županija, iako je Franković u svom postu nije direktno prozvao Capor smatra da županijski i gradski HDZ ne misle isto.

- Mogli smo slušati proteklih godina kako gradski i županijski HDZ imaju različite stavove o trasi brze ceste prema Debelom Brijegu. Kao da ima nekoliko HDZ-ova, kao da se radi o različitim strankama, ali bez obzira na zajedničku deklaraciju svih vijećnika u Gradskom vijeću, HDZ je svejedno odlučio nastaviti gurati nepopularnu trasu kroz Rijeku dubrovačku. - kazao je Capor te dodao kako „nije nemoguće da su u HDZ-u, kad je u pitanju trasa preko Omble, zapravo cijelo vrijeme dok su izjavljivali kako se tom rješenju protive, zapravo to radili s figom u džepu”.

- Vrlo je moguće da je to bilo s figom u džepu, odnosno da se gradonačelnik i ostali dužnosnici u gradskom HDZ-u zapravo nisu ni stavili razmotriti neku od preostalih opcija koje se nose u Prostornom planu. - kazao je Capor i dodao kako ipak još nije sve gotovo, odnosno da se mogućnost izgradnje mosta preko izvorišta može spriječiti.

- Vidjeli smo puno puta dosad kad bi se na javnim raspravama građani odlučno pobunili, kad bi ta količina građanskog nezadovoljstva priprijetila popularnosti gradske vlasti onda se brzo traži neko novo rješenje. I ovo rješenje koje se najavljue je izgleda na dugom štapu, tek za 10 godina, tako da zaista ima puno prostora i vremena za tražiti bolja rješenja. - rekao je.

- Naša razmišljanja su na tragu ideja koje je predlagalo Društvo dubrovačkih inženjera kada su predlagali tunel kroz sjeverne padinama Srđa. Dakle, iako su se u Županijskom planu nosile tri varijante različitih modela cestovnog rješenja, župan Dobroslavić uporno inzistira na tom jednom najnepopularnijem koje bi išlo poviše Mokošice i Omble. Tu je inače nekoliko problema koje treba razdvojiti, a ne ih sve trpati u jednu vreću. Jedan je objektivan problem komunikacije između Zračne luke i samoga grada, a drugo je ovo što Županija cijelo vrijeme nameće nekakav tranzitni koridor koji bi išao od Osojnika do Debelog brijega. Ta varijanta prometnice koja bi zapravo više služila našim susjedima, pored svih onih Jonskih koridora koji se planiraju u zaleđu, nekako nije u interesu niti mještana Župe dubrovačke ni Grada ni Konavala. - kazao je Capor te upozorio.

- Nadležni se inače često skrivaju iza studija utjecaja na okoliš kad ističu kako će ta procedura pokazati koja je najoptimalnija trasa za okoliš jer svaka studija mora razmatrati dvije različite varijante, dva različita projektna rješenja. Sad ostaje za vidjeti kako će to pasti na želudac svim Dubrovčanima, prvenstveno stanovnicima Rijeke dubrovačake. - istaknuo je Capor.

Kad je u pitanju stav gradonačelnika, Đuro Capor mišljenja je kako Mato Franković „neće baš puno talasati oko trase brze ceste”.

- Gradonačelnik Franković je brzo reagirao na nekakve šumove koji dolaze iz redova gradskog HDZ-a i u svom postu na društvenim mrežama je naveo 12 primjera gdje je Škorić iz HC-a pozitivno rješavao njegove zamolbe i dojma sam da je gradonačelnik s tim svojim potezom zapravo nastojao očuvati dobre kontakte i odnose s Hrvatskim cestama i neće baš puno talasati. Nagledali smo se, inače, tijekom zadnjih 20 godina tog loptanja. Grad bi nešto napravio, ali ne može jer je Županija drukčije planirala, gdje bi Grad brisao golf na Srđu, ali ne može jer to nosi Županija, pa bi Grad i Županija brisali i hidroelektranu Ombla, ali je, eto, država nameće. Cijelo vrijem se susrećemo s tim njihovim loptanjem na različitim razinama. Kao da postoji nekoliko različitih HDZ-ova, a ne jedna politička organizacija. - rekao je Capor.

Istaknuo je kako će Franković ipak morati iznijeti stav o trasi brze ceste.

- Tek ćemo čuti brojne argumente na javnim raspravama i gradonačelnik će morati zauzeti jasan stav o trasi brze ceste. Vidjet ćemo hoće li podržati nezadovoljstvo građana i suprotstaviti se ovakvom rješenju ili će pustiti da ide dalje jer ionako on za deset godina više neće biti gradonačelnik. - kazao je gradski vijećnik SJG Đuro Capor.