Subota, 20 Travanj 2024 14:50

DESNICA JE U DUBROVAČKO – NERETVANSKOJ ŽUPANIJI DOBILA VIŠE NEGO DUPLO VEĆI BROJ GLASOVA OD LJEVICE

Piše:

Na nedavno održanim izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora u X. izbornoj jedinici najviše je glasova osvojila HDZ-ova koalicija, a nakon nje SDP-ova, dok je Mostova bila na trećem mjestu, a Domovinskog pokreta na četvrtom. Prag je prešla i koalicija Možemo – Srđ je Grad, ali su ipak ostali bez mandata.

X. izbornu jedinicu čine cijela Dubrovačko – neretvanska županija i veći dio Splitsko – dalmatinske, uključujući grad Split. U Dubrovačko – neretvanskoj županiji je tek nešto više od četvrtine ukupnog broja birača u X. izbornoj jedinici. No, kakvi bi bili rezultati izbora da je kojim slučajem svaka županija svoja izborna jedinica...

Poredak se ne bi mijenjao u ovom slučaju. Birači u Dubrovačko – neretvanskoj županiji najviše glasova dali su HDZ-u i partnerima, njih 25607 zaokružilo je HDZ-ovu koaliciju.

SDP-ove tzv. Rijeke pravde zaokružilo je 13927 građana u Županiji dubrovačko – neretvanskoj.

Za listu Mosta glasalo je 6809 birača u Županiji, a za Domovinski pokret 5420 birača.

Možemo i Srđ je Grad dobili su povjerenje 3778 birača iz Dubrovačko – neretvanske županije.

Kao i na razini cijele države, ako prihvatimo uvriježeno mišljenje kako je HDZ desnica, iako po politici koju provodi nije, a SDP ljevica, iako po politici koju provodi nije ili ako te dvije stranke svrstamo u desni i lijevi centar, i u Dubrovačko – neretvanskoj županiji impozantna većina birača izašlih na birališta, glasala je za desnicu. Među pet najjačih političkih opcija, desnica, zbrojeno HDZ, Most i Domovinski pokret osvojili su 37836 glasova, a ljevica, zbrojeno SDP-ove Rijeke pravde i Možemo – SJG dobili su više nego duplo manje – 17705 glasova.