Petak, 05 Travanj 2024 16:22

FRANKOVIĆ: PULJAK NI PREPISANO OD NAS NIJE ZNAO IMPLEMENTIRATI

Piše:
Mato Franković Mato Franković Foto: Božo Radić / CROPIX

Stihijski turizam u startu donosi brzi novac, ali dugoročno smanjuje kvalitetu života, upropaštava zone življenja s krajnjim ciljem izbjegavanja takvih destinacija jer nitko ne želi biti u destinaciji obilježnoj prekomjernim turizmom. - kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je 4. kandidat na listi HDZ-a u X. izbornoj jedinici.

Na konferenciji za novinare sazvanoj na temu održivog turizma Franković je istaknuo kako je upravo Vlada Andreja Plenkovića donijela prvi Zakon o turizmu kojim je jedinicama lokalne samouprave omogućeno upravljati turizmom s ciljem dugoročne održivosti.

- Zato je iznimno važno da se i u novom programu HDZ- a stavlja naglasak na dvije iznimno važne teme koje samo na oko nisu povezane – daljnju decentralizaciju države te održivost turizma kroz zakonske i podzakonske akte i priuštivo stanovanje. To su povezane teme jer priuštivo stanovanje je važno za sve naše sugrađane koji nemaju riješeno stambeno pitanje dok je turizam taj koji donosi blagostanje, ali i prijetnju priuštivom stanovanju. Ukoliko se ne postave jasna pravila i kriteriji, činjenica je da ćemo u određenom trenutku izgubiti naše stanovnike. - rekao je Franković.

Franković se obrušio na splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka, 2. kandidata na listi sačinjenoj sa SDP-om.

- Kao političkog oponentna u 10. izbornoj jedinici ne vidim ni jednog drugog političara osim Ivice Puljka, koji je svojom umješnošću, a ima je u genima, rekao bih, kao kum Kikaš, ispregovarao pozicije na listi tako da je bez velike kalkulacije osigurao dovoljan broj mjesta u Saboru za sebe i suprugu i tako riješio svoju političku budućnost, odnosno mogućnost za neku drugu trgovinu. - kazao je Franković, podsjetivši kako je upravo iz Dubrovnika Puljak kritizirao novi Zakon o turizmu, umjesto da je to radio iz Splita koji zbog loših gradskih politika „stenje pod turistima”.

- Puljak je prije nešto manje od godinu dana došao u naš Grad prije donošenja Zakona o turizmu, ističući kako je loš, neprovediv i nije dobar za gradove. O tome je govorio iz Dubrovnika, grada nacionalno i međunarodno prepoznatog po brojnim uspjesima uvođenja mjera u održivosti turizma. Lani, dok je Puljak kritizirao, mi smo postali šampion turizma dok je Split bio prepoznat po ljudima koji povraćaju i uriniraju po njegovim ulicama i uništavaju povijesnu jezgru Grad Splita. Puljak je uveo zaštitare na javne ulice, misleći da se tako zavodi red. - rekao je Franković i dodao kako se u Dubrovniku red zavodi uz dijalog s građanima po slovu zakona.

- Na Zboru građana minimalno se isticala buka kao problem, za razliku od prošlogodišnjeg Zbora kad buka sugrađanima bila osnovni problem u povijesnoj jezgri. Puljak nije znao što bi pa je prepisao komunalni red od Dubrovnika, a kad ga je prepisao, ne zna ga provesti i implementirati, ne zna što bi sa svim tim radio. - kazao je Franković.

Kad je u pitanju Sabor, Franković je istaknuo kako će u novom, baš kao i u prošlom sazivu, raditi na nizu prijedloga zakona od koji su neki dijelom usmjereni na turizam i priuštivo stanovanje.

- U saboru neki uspješnost mjere po broju replika, a ja sam odabrao drugi put, uspješnost želim mjeriti s prijedlozima važnim za naš grad i stanovnike krajnjeg juga i tako sam dosad postupao i radio. - rekao je Franković, istaknuvši kako jedino Vlada Andreja Plenkovića ima jasnu viziju i strategiju kad je u pitanju turizam.

- Održivi turizam je onaj koji će omogućiti dugoročni gospodarski prosperitet. Sve drugo su polurješenja bez vizije. Ako imamo ljude koji i kad prepišu tuđe odluke ne znaju što će s njima jer ih nisu spososobni provesti, kako i na koji način bi tek vodili državu. - zapitao se Franković.

Kad je u pitanju održivi turizam u Dubrovniku istaknuo je izmjenu pravilnika za pružanje usluga u domaćinstvu kako bi se onemogućila daljnja apartmanizacija stanova u višestambenim zgradama. Najavio je i porezna rasterećenja onih koji iznajmljuju dio svoga stambenog prostora u kućama u kojima i stanuju.