Ponedjeljak, 11 Siječanj 2021 09:45

Ima li županijski SDP nekog da stane pred ovu tablu?

Piše:

SDP kao najveća oporbena stranka još nije istaknuo ime svog kandidata za župana na predstojećim lokalnim izborima. Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, koji je inače i kirurg u KBC-u Split, s čijim se imenom kao mogućim kandidatom za župana kalkuliralo, očito je odustao od kandidature i bazirat će se ponovo na svoj grad.

SDP-ov kandidat za župana po funkciji bi mogao biti predsjednik Županijskog odbora te stranke Nikola Hajdić, u slučaju da SDP na izbore izlazi samostalno, ali taj je scenarij na posljednjem mjestu.

Naime, ime kandidata za župana uvelike će ovisiti i o pregovorima o koalicijskom izlasku na izbore koje je SDP započeo s pojedinim strankama. Tako je moguće da kandidat za župana, ako se formira koalicijski blok, uopće ne bude iz redova SDP-a.

Ni Most, čije je uporište dolina Neretve, još uvijek nije objavio svog kandidata za župana. Paradoksalno je zapravo da stranka koja se zalaže za ukidanje županija uopće ima kandidate za župane. Ukoliko bi i bio izabran netko od njihovih kandidata, posve je sigurno da se dužnosti župana ne bi odrekao. Što se tiče Dubrovačko – neretvanske županije nije nemoguće da Most i SDP pregovaraju o zajedničkom izlasku na izbore pa u konačnici SDP za župana podrži kandidata Mosta jer Most trenutno u Dubrovačko – neretvanskoj županiji ima zvučnijih imena od SDP-a.

Kandidata za župana imat će i pokret bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, odnosno lista „Dubrovnik, naš Grad” koja također izlazi na izbore na razini Županije. Ime tog kandidata Vlahušić još ne otkriva. Njegov bivši pouzdanik Valentin Dujmović navodno će biti HNS-ov kandidat za župana.