Srijeda, 26 Lipanj 2024 15:09

SUMRAK SAGA

Piše:
Plaža u Uvali Lapad Plaža u Uvali Lapad Foto: Mihael Barišić / CROPIX

Dok djelatnici Čistoće održavaju plažu u Uvali Lapad, istaknuvši kako se nastavlja „Sumrak saga” na toj plaži, županijski vijećnik Marko Giljača (Možemo/SJG) pitao je župana Nikolu Dobroslavića ima li plaža koncesionira ili ga nema.

- Imamo li mi tamo koncesionara ili nemamo? Znamo da vi čekate interpretaciju Visokog upravnog suda, iako se mi s tim ne slažemo. - rekao je Giljača, istaknuvši kako je koncesionarima plaže od strane Županije dozvoljavan cijeli niz propusta.

- Kako je moguće da slušamo predstavnike koncesionara koji javno kažu da nisu plaćali koncesiju jer je nisu imali, a radili su '21., '22. i '23. godine. Kako ste mogli dozvoli da rade, a nisu plaćali koncesijsku naknadu. Čiji je to propust? - pitao je Giljača, ponudivši i odgovore na pitanja koja je postavio županu.

- Prvenstveno je to odgovornost nas koji smo dali koncesiju i vas kao izvršne vlasti. - istaknuo je Giljača.

No župan Dobroslavić ne dijeli mišljenje vijećnika Giljače.

- U Uvali Lapad imamo neželjenu situaciju za koju nemamo nikakvu odgovornost jer smo sve napravili po zakonu. Imamo dvije oprečne presude koje su stvorile zabunu u pogledu važenja koncesije. U kontaktima smo s DORH-om jer oni štite javni interes na pomorskom dobru i oni podržavaju postupke koje je provodilo Ministarstvo, Županija i Županijska skupština. Od DORH-a je išao zahtjev prema Vrhovnom sudu za pravorijekom i kad se donese mi ćemo po toj odluci postupiti. - kazao je župan, koji smatra kako koncesija postoji.

- Može koncesionar tvrditi što hoće, mi kažemo da koncesija postoji i on mora platiti sve rate koje nije platio. Insistiramo da plati jer smo ga zadužili. Hoće li koncesija biti prekinuta pa će se to namiriti od ulaganja, to će odlučiti institucije države. Potražujemo ta sredstva i čvrsto stojimo iza toga da se moraju platiti. Žao mi je da sada situacija nije uredna, s pravom su ljudi nezadovoljni tim stanjem, međutim mi smo pravna država s demokratskim poretkom, moramo se voditi zakonima i tako i postupamo. - kazao je Dobroslavić, kojemu je Giljača uzvratio kako je neodgovorno reći „mi nemamo odgovornost”.

- Postoji odgovornost prema građanima i sigurnosti, mogućim sanitarnim ugrozama kad nitko ne brine za plažu. Građani su zabrinuti i zaslužuju odgovore. - istaknuo je Giljača.