Srijeda, 10 Ožujak 2021 20:15

Tko je sam sebi djed u dubrovačkom političkom bordelu?

Piše:

Je li politika umijeće mogućeg ili je politika jednostavno, kako bi naš narod rekao – kurva? Ususret lokalnim izborima u Dubrovniku ona je svakako nadišla ono za što su mnogi mislili da je nemoguće, pa onda valjda preostaje samo to da je ipak ništa drugo nego kurva.

„Jesam kurva, ali sam poštena žena”, govorila je jedna dubrovačka dama noći. Krala nije, nije ni govorila danas jedno - sutra drugo, kako je za život zarađivala, bio je njen, pa amo reći izbor, ako je izbora imala, pa se u tom smislu može i kazati da je bila poštena, što se ipak za neke političare ne može kazati. Uostalom u kurvaluku koji slijedi na dubrovačkim lokalnim izborima političari će uglavnom biti korisnici usluga politike kurve, a korisnici su od kurvi uvijek nekako manje pošteni. S kurvom znaš na čemu si, tko je i što je, korisnici usluga su ti koji lažu, sami sebe ili koga drugog.

Ono što se događa na lokalnoj političkoj pozornici ususret izborima nadilazi zapravo i (politički) bordel i pretvara se u pravu sapunicu u kojoj se, kao iz onog pisma u kojem je, izbjegavajući vojni rok, mladić pokušao dokazati da dolazi iz disfunkcionalne familje tvrdeći da je sam sebi – djed, ne zna tko tu koga...

Vrhunac su (zasad) nedavna ostavka predsjednika dubrovačkog SDP-a Jadrana Barača i povlačenje gradonačelničke kandidature što se nagađanjem i lobiranjem da se SDP sad priključi Vlahušićevoj listi „Dubrovnik, naš Grad” ili u najmanju ruku da podršku Vlahušićevoj gradonačelničkoj kandidaturi, u oporbeni bordel uklopilo kako nisu mogli zamisliti ni najbolji redatelji sapunica.

Kad bi se to dogodilo tko bi tu kome bio otac, tko kome djed, a tko je kurvin sin, za objasniti trebalo bi valjda jedno tisuću epizoda. Pa pogledajmo samo tu kombinaciju koja već postoji Andro Vlahušić – HNS – NS Reformisti – HSLS ili kako se to u kampanji zove „Dubrovnik, naš Grad”.

Dakle, Vlahušić, za kojeg su HDZ i Most skrojili zakon da ga se oslobode u prošloj izbornoj utrci pa HNS koji HDZ-u drži većinu u Saboru, isti HNS koji je Vlahušić zbog toga napustio, pa mu se sad vratio, jer na listićima će uz listu ipak pisati HNS, a ne KLGB Andra Vlahušića, HNS u kojem je predsjednik županijske organizacije Valentin Dujmović, nekadašnji Vlahušićev štićenik, uhljebljen u Hrvatske vode na račun koalicije s HDZ-om dok s Vlahušićem priča jedino službeno ili kad se sretnu u WC-u u "Pentagonu", uz NS Reformiste, koji čine bivši članovi HNS-a koji su stranku napustili iz istih razloga kao Vlahušić i sad s HNS-om koaliraju te HSLS, HDZ-ov koalicijski partner na nacionalnoj i županijskoj razini, čine tzv. antihadezeovsku koaliciju u Dubrovniku. Rečenica je duga, vratite se, pročitajte je još jednom pa još jednom, jer u sve je to uopće teško i povjerovati, ali istina je.

I sad pojedinci lobiraju da se toj koaliciji priključi i SDP, onaj isti SDP koji je proteklu kampanju, iako je s HNS-om i Vlahušićem sudjelovao u vlasti, sveo na čiketanje vlasti u kojoj je sam sudjelovao i po Andru Vlahušiću, poglavito SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Tatjana Šimac Bonačić, kojoj je, usput rečeno, kandidat za zamjenika bio i Jadran Barač, a ona sama bila je Vlahušićeva zamjenica.

Sad se vratite dva pasusa nazad pa sve ponovo pročitajte.

I naravno to nije sve, jer HNS, koji svoju nema, na županijskoj razini deboto će podržati SDP-ovu listu, jer će i HNS-ov kandidat za župana biti Roko Tolić, koji je SDP-ov kandidat, ali nije kandidat SDP-a, nego nezavisni, a trebao je biti kandidat liste „Dubrovnik, naš Grad” (to je ona lista Vlahušić-HNS-NS Reformisti-HSLS, vratite se tri ulomka unazad) prije nego je u zadnji čas napustio Vlahušića.

SDP će, bez obzira na špekulacije sasvim sigurno izabrati vlastiti put u Gradu pa će tako na izborima za dubrovačko Gradsko vijeće ići kontra liste „Dubrovnik, naš Grad”, a na županijskoj razini među njima će cvasti ljubičice.

Liste još nisu gotove pa uz sve navedeno postoji mogućnost da se koaliciji „Dubrovnik, naš Grad” priključi i HSS, jer oni pregovaraju sa svima te bi tako mogli i s HNS-om i Vlahušićem, ali i s HDZ-om koji je pak na županijskoj razini trenutno u koaliciji s HSLS-om, a na gradskoj razini HSLS je u antihadezevskoj koaliciji.

Uistinu, nadišlo je to umijeće mogućeg.