Ponedjeljak, 16 Listopad 2023 15:22

EKSPRESAN ODGOVOR IZ GRADSKE UPRAVE VLAHUŠIĆU: KOMUNALNA NAKNADA I DALJE JE MEĐU NAJNIŽIMA

EKSPRESAN ODGOVOR IZ GRADSKE UPRAVE VLAHUŠIĆU: KOMUNALNA NAKNADA I DALJE JE MEĐU NAJNIŽIMA Ilustracija Grad Dubrovnik

Nakon što je bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić u priopćenju naveo kako se u Dubrovniku povećava komunalna naknada za 25 posto, a aktualnog gradonačelnika Mata Frankovića nazvao Superhikom koji oduzima siromašnima da bi dao bogatima, uslijedila je ekspresna reakcija iz gradske uprave.

„Jedino što je u priopćenju vijećnika Andra Vlahušića točno jest to da će se na dnevnom redu 25. sjednice Gradskog vijeća naći Prijedlog odluke o vrijednosti boda komunalne naknade. Naime, Prijedlogom odluke, koja se u prvom redu donosi radi usklađenja cijena i iskazivanju vrijednosti u eurima, utvrđuje se vrijednost boda komunalne naknade za područje Grada Dubrovnika u visini od 1,00 eura po metru kvadratnom godišnje, dok je do sada visina boda komunalne naknade iznosila 6 kuna po kvadratu godišnje.” - navode iz Grada Dubrovnika u odgovoru Andru Vlahušiću.

Dalje iz gradske uprave pišu:

„Komunalna naknada u novom iznosu još uvijek je najniža među većinom gradova koji svojim obilježjima i značajem odgovaraju Dubrovniku. Tako komunalna naknada u Rijeci iznosi 15,24 kuna godišnje, u Samoboru ona iznosi 10,20 kuna, u Zagrebu 10,44, u Splitu 9,24, u Šibeniku 8,40, u Osijeku 7,80, a u Zadru 7,68 kuna. S iznosom komunalne naknada od 1 eura Dubrovnik će i dalje imati najnižu komunalnu naknadu među navedenim gradovima.

Zaključno, treba naglasiti da je Prijedlog odluke o vrijednosti boda komunalne naknade prošao jednomjesečno javno savjetovanje u kojem vremenu nije pristigao ni jedan prijedlog ili mišljenje zainteresirane javnosti pa time ni vijećnika Andra Vlahušića.

Grad Dubrovnik ni u uvjetima korona krize nije povećavao cijene javnih usluga i naknada koje su proračunski prihodi jedinica lokalne samouprave, a sve kako ne bi dodatno opteretio kućne budžete svojih građana, a tako će postupati i u budućnosti. Ova gradska uprava zna koristiti dostupna bespovratna sredstva te razvijati projekte i usluge koji će osigurati rast proračunskih prihoda bez da nepotrebno opterećuje građane.” - piše u odgovoru Grada Dubrovnika na priopćenje Andra Vlahušića.

dpp