Nedjelja, 19 Veljača 2023 19:56

Vlahušić: Dali smo 300 tisuća kuna Rebru da Bekić dođe u Dubrovnik; u OB Dubrovnik me ne žele iako bih radio besplatno

Piše:
Vlahušić: Dali smo 300 tisuća kuna Rebru da Bekić dođe u Dubrovnik; u OB Dubrovnik me ne žele iako bih radio besplatno Fotografija Andra Vlahušića: Tonći Plazibat / CROPIX

Nakon što je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić za Dubrovnikpress i Južni rekao kako bi liste čekanja bile znatno manje kad bi liječnici dodatno radili u matičnim, a ne u drugim ustanovama, reagirao je bivši ravnatelj dubrovačke bolnice i bivši ministar zdravstva Andro Vlahušić.

- Još smo 2006. u dubrovačkoj Općoj bolnici počeli s projektom prema kojemu nije bilo listi čekanja nego su postojale liste pregleda. U našoj bolnici uopće nije postojala lista čekanja. - rekao je Vlahušić te dodao kako je bio riješio problem naručivanja pacijenata na preglede i pretrage.

- Mi smo to riješili tako da je na svakom specijalističkom nalazu, ali apsolutno na svakom, pisalo kad je pacijent naručen na kontrolni pregled kod liječnika, a kad na pretrage koje moraju biti obavljene prije kontrolnog pregleda. Bili smo razvili i originalni softverski i informatički sustav koji je bio na raspolaganju i doktorima opće prakse i tada je sve jednostavno funkcioniralo. Ne samo da nisu postojale liste čekanja nego smo imali nabolje hrvatske liječnike u bolnici. - kazao je Vlahušić.

OB DUBROVNIK BILA JE DRUGA BOLNICA NA SVIJETU ZA PUTNIKE S KRUZERA, ZARAĐIVALA JE NA SLOBODNOM TRŽIŠTU

No, kad je o zdravstveno sustavu riječ Vlahušić rijetko kad može stati na nekoliko rečenica. Tako je dalje kazao:

- Oko 50 najboljih liječnika iz Hrvatske i svijeta bilo je u našoj bolnici. Nema tko nije dolazio, od profesora Baće, Hallera, Gabrića, koji je besplatno operirao. Građani im nisu morali ništa plaćati. Imali smo poseban odjel za turističku medicinu od koje je bolnica uzimala 50 posto prihoda, a ostalih 50 posto je bilo za doktore, sestre, laborante, čistačice, ljude koji su bili zaslužni što se taj novac zaradio. Godišnje smo zarađivali ogromne novce od pružanja usluga Royal Caribbeanu, Carnivalu, kruzerima za koje smo mi bili druga bolnica. Royal je OB Dubrovnik proglasio drugom bolnicom u izvrsnosti u cijelom svijetu. Imali su bolnicu na Karibima, a mi smo im bili druga bolnica u svijetu. - rekao je Vlahušić, istaknuvši zašto je ta poliklinika ugašena.

- Došao je HDZ, Bazdan (Branko Bazdan op.a.) i ekipa i sve su to ukinuli i potjerali dio liječnika iz bolnice za koju su zarađivali ogroman novac. S tim sam novcem ja platio Bekića da dođe iz Zagreba. Oko 300 tisuća kuna smo platili KBC-u Rebro da Bekić dođe u Dubrovnik. To je bio novac koji smo zaradili na slobodnom tržištu, pružajući usluge kruzerima, putnicima i posadi. Tri kompanje – MSC, Royal i Carnival su imali ugovor s nama. Dakle, kad bi im se putnici razbolili bilo gdje na Mediteranu, od Istanbula do Barcelone, liječili bi se u Dubrovniku. Od toliko velikih bolnica na Mediteranu odabrali su Dubrovnik. Mržnja je bila razlog zašto su je ukinuli. Zbog te mržnje, koja je znatno veća od razuma, otkinuli su sebi ne jednu nego obje ruke. - kazao je Vlahušić.

KAO MINISTAR ZABRANIO SAM LIJEČNICIMA RAD U PRIVATNOJ PRAKSI

Bivši ministar zdravstva iznimno se protivi radu liječnika iz javnih bolnica u privatnim poliklinikama.

- Kad sam bio ministar 2002. godine, kad je Ustavni sud donio odluku svi ili nitko, jer je samo 125 profesora moglo raditi privatno, donio sam odluku da nitko ne može raditi privatno. Napravio sam sustav u okviru javnog zdravstva da bolnica može imati svoju organizacijsku jedinicu iz koje nitko nema potrebu odlaziti. Liječnici su radili dopunski ili dodatno u bolnici u poliklinici u koju su novci dolazili od vanjskih pacijenata, odnosno turista s kruzera. S Izraelcima smo razvili program operacija kralježnice. I profesorica Ana Stavljenić Rukavina, koja je bila ministrica zdravstva prije mene, odlučila je raditi u dubrovačkoj bolnici, a njezina operacija je stajala deset tisuća kuna i ona je potpisala da taj novac neće potraživati od HZZO-a pa je nam ostajalo tih deset tisuća kuna od čega je pet tisuća kuna ostajalo za specijalizacije, a drugih pet za tim ljudi koji je operirao s profesoricom. Radili smo usluge koje ni Rebro nije radilo. Dolazili su nam svi kardiokirurzi iz KBC-a Dubrava. Kupili smo magnetnu rezonancu, 64 slojni CT. Bili smo daleko najbolja bolnica u Hrvatskoj i nije bilo potrebe da pacijenti idu privatno na preglede i zahvate. - rekao je Vlahušić.

Bivši ministar zdravstva i bivši ravnatelj OB Dubrovnik istaknuo je kako ga u bolnici u kojoj liječnika nedostaje - ne žele.

- Bekić mi nije pružio šansu za rad. Mogao sam raditi privatno, ali odlučio sam da neću jer sam se cijeli život borio da svi pacijenti imaju besplatnu uslugu i skrb, a ne da netko tko nema para ne može doći kod mene na pregled. Tu moralnu dilemu sam ja sam sa sobom davno riješio. Kad sam bio ravnatelj bolnice nije bilo rada u privatnim ustanovama. Šest godina nismo imali endokrinologa, plaćeno je dva, tri milijuna kuna na gostujuće liječnike jer se meni nije dalo da radim, a radio bi džabe. Svaki ponedjeljak sam radio ambulantu besplatno, imao sam 20 -tak pacijenata i nisam uzeo ni jednu lipu. - kazao je Vlahušić, koji smatra da se problemi u hrvatskom zdravstvu mogu riješiti.

- Ne bavimo se pacijentima nego sustavom. Platit će se i lijekovi i dugovi u bolnicima. Dozvolit će se svakome da radi gdje ga je volja pa će broj kreveta u bolnicama i dalje rasti, a broj zaposlenih u bolnicama određuje se prema broju kreveta. Mi imamo tri tisuće viška kreveta po hrvatskim i europskim standardima, a na tri tisuće kreveta viška je oko deset tisuća zaposlenih u bolnicama. - kazao je bivši ministar zdravstva i bivši ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Andro Vlahušić.