Utorak, 26 Srpanj 2022 13:54

Predsjednik županijskog SDP-a Mišo Krstičević: Pelješki most je spomenik vizionarstvu Ivana Šprlje i suradnji hrvatskih vlada

Mišo Krstičević Mišo Krstičević Foto: Davor Mladošić

Uoči otvaranja Pelješkog mosta predsjednik SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije Mišo Krstičević uputio je priopćenje za javnost. Pozvao je građane da svojim prisustvom uveličaju povijesni događaj povezovanja dva dijela hrvatskog kopna, ali i naveo kako je ideju izgradnje “Mosta koji spaja” još 1997. oblikovao pokojni župan dubrovačko – neretvanski Ivan Šprlje.

“Republika Hrvatska će danas službenim otvaranjem prometa preko Pelješkog mosta postati nakon 300 godina cestovno cijelovito povezana. Osim same cestovne povezanosti, Pelješki most otklanja i brojne druge otegotne okolnosti s kojima se zadnja tri desetljeća susreću stanovnici krajnjeg juga Hrvatske. Vizionarstvo pokojnog župana Ivana Šprlje, odnosno sposobnost vidjeti i znati prije drugih, 1997. godine je oblikovalo ideju izgradnje „Mosta koji spaja“ te nažalost iako nije više s nama, njegova vizija živi kroz „Pelješki most“.” - naveo je Krstičević.

“Projekt je do današnje realizacije prošao burnu povijest. Protivljenje susjednih zemalja i nevoljkost Europske komisije za sufinanciranjem mosta zbog iznimno loše pripremljene dokumentacije navodili su na zaključak da ovako zamišljen most nikada nećemo imati. U jednom trenutku se govorilo i o odustajanju od projekta. Do obrata dolazi dolaskom Vlade Zorana Milanovića, kada se pristup projektu Pelješkog mosta strateški mijenja u smislu sveobuhvatnog projekta povezivanja hrvatskog juga i teritorija EU. Nakon ovog ključnog strateškog definiranja dobivamo podršku Europske komisije za projekt. Zadovoljstvo nam je što sljedeća Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem nije odustala od projekta, nego ga je nastavila na zadovoljstvo građana te prihvatila i ideju o imenu Pelješkog mosta, baš onako kako je to nekada Dubrovačko-neretvanski župan Šprlje sanjao. Ovaj most je spomenik za sva vremena vizionarstvu tog čovjeka, suradnji više hrvatskih vlada i podršci Europske unije u povezivanju njenih građana.” - naveo je predsjednik ŽO SDP-a Mišo Krstičević te pozvao sve građane da se priključe proslavi i uveličaju svojim prisustvom ovaj povijesni trenutak.

nm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019